Selçuk Artut'tan "Verisel Gerçeklik"
Güne akıllı telefonlarımızla başlıyor, gün içindeki tüm etkinlikleri teknolojik aletlerle yapıyor, var olmayan sanal bir ajanda üzerinden etkinlik tarihlerini görüp davetler alıyor, navigasyonla yönleniyor ve yatağımıza girdiğimizde yine günü akıllı telefonlarımızla kapatıyoruz. Teknoloji artık biz değiliz, teknoloji bizden de öte (?) . Selçuk Artut’un “Verisel Gerçeklik” başlıklı sergisinin sanatçı metninde yazdığı gibi; sorgulamaya gerek kalmadan gelişen teknoloji ve teknolojik hayatlar, insan zekasının ve insan vücudunun fiziksel kapasitesinin ötesine geçmeyi önermekte….
Dört kenarlı ekranlara bağımlı olarak yaşıyoruz. Televizyon, navigasyon, tabletler, telefonlar derken gerçeklikten yavaş yavaş uzaklaşmaya başlıyoruz. “Selfie”ler çekiyor beğenilmek istiyoruz, görüntülü arama yaptığımızda karşımızdaki ile konuşurken bile hiç karşılaşmamışız gibi kendimize bakarak konuşuyoruz çoğu zaman.
İşte bu sergi tüm bu soyut olguları somut bir şekilde sizlere sunmak için harika bir fırsat. Soyut olan o kadar somutlaşıyor ki gerçeği algılamaya çalışıyorsunuz. Sanal gerçeklik kullanılan, teknolojiden faydalanan bu işler gerçekten sorgulamanız gereken bir deneyim sunuyor size. Ses gözünüzün önüne geliyor ama göremiyorsunuz, kodları okuyamıyorsunuz ve yardım almadan algılayamayacakmışsınız gibi hissediyorsunuz.
Mısır Apartmanı’nın merdivenlerinden yukarı çıkarken bir vızırtı duyuyorsunuz. Bu sesler, sanatçının sergideki 4 adet paslanmaz çelik levhadan oluşan, içinde titreşim motorları, elektronik devreler kullandığı “Analog Pikseller” isimli heykellerinden geliyor. Üstünde alfabe olarak yorumlanabilecek bir kod, sembolün olduğu yazının çıkardığı sesler farklı iletişim metodlarına gönderme gibi. İşlerin çoğunun ayna gibi olma nedeni bence algıyı kuvvetlendiriyor. Sizi sizden ve gerçeklikten koparmıyor.
En sevdiğim iş ilk odadaki “Gördüğün Gördüğün Değil” isimli çalışma. Odaya girer girmez yerde amorf bir canlı gibi hissettiğiniz ŞEY’in gölgesi ile karşılaşıyorsunuz ama gölgesi olanın kendisi yok . Odanın 4 duvarında bulunan ekranda ise bu şekli görebiliyorsunuz. Ve tam ortaya geçtiğinizde o şey sizin kafanızın yerine geçmiş oluyor. Oldukça sorgulamanız üzerinde uzun uzun konuşabileceğiniz bu deneyimi mutlaka gidip görün derim .
Teknolojiden faydalanan,durağan olmayan,farklı duyuları ateşleyen sergiyi 3 Mayıs 2014 tarihine kadar İstiklal Caddesi Mısır Apartmanı 2. kat Galeri Zilberman’da ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
İlk yorumu siz yazın!