İlk yorumu siz yazın!
Seramik Tasarımlar: Yükselen Trendin Sevdiğimiz Markaları
Ev dekorasyonu ve özellikle sofralarımızda gördüğümüz estetik anlayışı 80’lerden günümüze büyük bir değişim gösterdi. Büyükannelerimiz ve annelerimizin evinde görmeye alışık olduğumuz bol desenli karışık sofralar yerlerini sadeliğe, daha kullanışlı aksesuarlara ve modern desenlere bıraktı. Diğer yanda ise artık sanatın ev dekorasyonu ve mutfaklara yansımasıyla modern tasarımlardan ve eğlenceli mesajı olan aksesuarlardan keyif almaya başladık. Modernizm ve kullanışlılığı bir araya getiren seramik tasarımlar ve mutfak gereçleriyse bu bakımdan kullanmayı en çok sevdiklerimiz oldu. O halde gelin, bu yükselen trendin yetenekli tasarımcılarına bir göz atalım.
Seramik Tasarımlar
Gri Seramik ve Tasarım
Yolculuğunu, kuruluşunun ilk gününden itibaren Sakarya Üniversitesi Seramik ve Cam bölümü mezunu Senem Temiz‘in tasarımları üzerinden sürdüren Gri Seramik, bol renk ve desen kullanımı ile içinizi açacak Instagram sayfalarından birine sahip. Markanın tanımlayıcı özelliğiyse benekler! Eğer kupa koleksiyonu yapmayı sevenlerdenseniz Gri’nin mesajlı, esprili ve rengarenk kupalarından birine mutlaka sahip olmak isteyeceksiniz. Tasarımlara göz atmak ve sipariş vermek için Instagram sayfalarına göz atabilirsiniz.
Ürünleri satın almak için tıklayın.
Maitoinen Home
2018 yılının sonlarında kişisel bir girişim olarak kurulan Maitoinen Home, ilhamını sahibinin bu işe olan tutkusu ve üretirken yaşadığı keyiften alıyor. Markanın tarzı; nordik olarak da tanımlayabileceğimiz sade, naif ve kendine has. Bej tonları, toprak renkleri ve soft pembeleri bir arada gördüğümüz Maitoinen‘in ürünlerini gördüğünüzde bir sakinlik ve huzur hissi yaşayacağınızı söyleyebiliriz. Üstelik markanın tarzı ile uyuştuğu sürece restoranlar için servis ürünleri, ufak kişiselleştirilmiş hediyeler gibi özel tasarımlar da sipariş verebilmek mümkün. Her türlü sorunuzu Maitoinen’in Instagram hesabı üzerinden sorabilir; hatta önceden haberleşerek atölyeyi ziyaret edebilirsiniz.
Ürünleri satın almak için tıklayın.
Bluceramics
Bluceramics‘in kurucusu Sinem Çelik‘in öyküsüyse bir mekanda kahve içtiği bardağa aşık olup seramik ve tasarıma ilgi duymasıyla başlıyor. Bardağın bir Touline Ceramics parçası olduğunu öğrendikten sonra Touline Ceramics atölyesinde iki yıl boyunca çalışmaya başlayan Sinem, önce evinin bir köşesinde kendi atölyesini yaratıyor; sonra ise markasını… Markanın tarzıysa son derece sade ve fonksiyonel. Sinem Çelik’in şfoviro rengi olan maviyi tasarımlarında da sık sık görmeniz mümkün. Elde yaratmaya değer veren kişilerle tanışmak ve çoğalmaktan keyif aldığını belirten Sinem ile görüşerek özel tasarımlar sipariş edebilir; bu keyifli tasarımları Slow Public İstanbul üzerinden satın alabilirsiniz. Bunun yanında markanın çeşitli mekanlar ve diğer markalar ile dönemsel işbirlikleri gerçekleştirdiğini ve geliri ile sürdürülen bir sosyal sorumluluk projesi bulunduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Ürünleri satın almak için tıklayın.
Mehves Ceramics
Mehves Ceramics de oldukça rastlantısal ve organik bir hikayesi olan markalardan biri. Markanın kurucusu Mehveş Keskin, Bodrum’da atölyeler arasında dolanırken tesadüfen seramik ile karşılaşıyor. Çamura dokunduğu anda bambaşka bir benliğini keşfeden Mehveş, bunun hayatı ve işi olmasını istediğinin farkına varıyor ve o günden itibaren durmaksızın çalışıyor. Üstelik heyecanını hiç kaybetmiyor ve çamurla yaşlanmak istiyor. Markanın tarzının yansıtan iki önemi ögesi ise; benekler ve yapraklar! Öyle ki yapraklara olan düşkünlüğü takipçileri tarafından da bilinen Mehveş’in bu konuda özel bir hassasiyeti var; yaprakları asla dalından koparmıyor, yerden topluyor. Böylece döngüsü sona eren yaprakları solup gitmeden önce onları ürünlerinde yaşatmak istiyor. Bazı ürünlerini Akaretlerin sevilen noktalarından Minoa ‘da bulabilir, diğer tüm siparişleriniz için Mehves Ceramics’in Instagram sayfasını kullanabilirsiniz.
Ürünleri satın almak için tıklayın.
Mesut Öztürk
Mimar ve akademisyen olarak çalışırken 2018’de bir süre seramik dersleri aldıktan sonra evde seramik üretmeye üretmeye başlayan Mesut Öztürk, geçtiğimiz yaz itibariyle Halka Vazo Serisi’ni üretmeye başlıyor. İlhamını kadim medeniyetlerden alan, her bir tasarımın bir kez kullanıldığı el yapımı vazolardan oluşan bu ilgi çekici seri, sanatçının işlerinin Paris Tasarım Haftası’nda sergilemesi ile bilinirliğini hem yurt içinde hem yurt dışında artırıyor. Tarzını minimal, zamansız, renkli, çocuksu ve mizahi olarak tanımlayan Öztürk, yaptığı işin sanat ve tasarım arasında bir yerde konumlandığını düşünüyor. Çeşitli işleri sanayi313 ve OMM’den satın alınabileceği gibi kendisine Instagram ve web sitesi aracılığıyla ulaşmanız da mümkün. Üstlelik yakın zamanda Kadıköy Yeldeğirmeni’nde bir atölyeye taşınacağını da biz size söylemiş olalım. Böylece hem vazoları görmek için hem de seramik atölyelerine katılmak için ziyaret etmek mümkün olacak!
Ürünleri satın almak için tıklayın.
Happy Ceramics
İsminin hakkını veren keyifli markanın yaratıcısı Melis Kolyozyan seramiğe on yıl önce arkadaşlarının çağrısı ile başlıyor. Beş yıl gibi uzun bir eğitim sürecinden sonraysa kendi markasını kurmaya karar veriyor ve ortaya Happy Ceramics çıkıyor. Melis, işlerini tanımlarken insanları mutlu eden figürler ve heykeller yapmaktan keyif aldığını, bir iş kendisini güldürmüyorsa tamamlamayı sevmediğini söylüyor. Instagram sayfası ve web sitesinde görebileceğiniz işleri de zaten bunu kanıtlar nitelikte. Hem renkler hem de kullandığı figürler itibariyle sayfayı açar açmaz yüzünüzde bir gülümseme oluşuyor. Üstelik sanatçının kendi çizgisinden çıkılmadığı sürece özel siparişler vermek de mümkün. Bunun yanı sıra Happy Ceramics’in Beylerbeyi’ndeki atölyesini önceden randevu alarak gezebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Thecellist’ten Melis Kolyozyan ile Röportaj
Aylin Bilgiç
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden 2008 yılında mezun olan Aylin Bilgiç, zamanla kendi özgün ürünlerini yapamaya başlıyor ve böylece markası oluşuyor. Aylin Bilgiç, çalışmalarında gündelik yaşamımızdaki küçük detaylardan beslendiğini söylüyor. Genellikle fonksiyonel ve figüratif objeler üzerinde çalışıyor ve bunu yaparken sakin ve yalın tonlar kullanmayı tercih ediyor. Özel sipariş taleplerini de değerlendiğini belirten Aylin’e web sitesinden ya da Instagram sayfası üzerinden ulaşmak mümkün olduğu gibi Moda’daki atölyesini de ziyaret edebilirsiniz.
Monologue Stories
Marmara Güzel Sanatlar Seramik Bölümü mezunu Tuğçe, tasarım ve üretim çocukluğundan beri hayatının içinde olanlardan biri. Markasının belirleyici desenleri ise çizgiler ve noktalar. Yaptığı işten aldığı keyif yarattığı ürünlerden de belli olan Tuğçe ve markasıyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için Canan Keleş’in Monologue Stories röportajını okuyabilirsiniz. Tasarımlara göz atmak ve sipariş vermek içinse Monologue Stories’in Instagram sayfası ya da web sitesi üzerinden iletişime geçebilir, Tuğçe’nin Altunizade’deki atölyesini ziyaret edebilirsiniz.
Ürünleri satın alamak için tıklayın.
Dodo Seramik
Geleneksel El Sanatları Bölümünü okuduktan sonra Plastik Sanatlara yönelen Cansu da sanata ve elleriyle bir şeyler üretmeye ilgisi çocukluğundan bugüne süregelmiş olanlardan. Okul devam ederken Kadıköy Yeldeğirmeni’nde açtığı stüdyo ile başlayan ve doğadan ilhamla yola çıkan markasının güzel ismini ise tamamen insan faktörüyle nesli tükenen dodo kuşuna ithafen seçmiş.
Dodo seramiğin işleri de doğaya olan bağlılığını gösteriyor. Cansu; tarih öncesi İlkel bir döneme aitmiş gibi görünen, yalınlık, dinginlik, sadelik hissi uyandıran işler üretmeyi amaçladığını belirtiyor. İşlerinde kullandığı çizgiler, siyah, beyaz ve bej tonları da doğanın güzelliğine karşı mütevazi olmayı ve saygıyı ifade ediyor. Butik üretimler de yapan Dodo Seramik’e instagram hesabından, web sitesi üzerinden ulaşabilir ya da aylık derslerin de düzenlendiği Yeldeğirmeni’ndeki atölyesini ziyaret edebilirsiniz.
Bisque Ceramic Projects
Markanın kurucusu Burcu, son yıllarda seramik ürünlerin alışılageldik amaçlarının dışında kullanılmaya başlanmasıyla seramiğe ilgisinin arttığını fark ediyor. Seramik serüvenine çizimlerini çok beğendiği Pınar Yeğin’den ders alarak başlıyor. Zamanla atölyedeki eşyalarını evindeki bir odaya taşıyor ve odasının atölyesine dönüşmesi sonucunda Bisque Ceramic Projects doğuyor. 2018’de kurulan marka ismini ise seramikte kilin şekil verildikten sonraki bisküvi aşamasından alıyor.
Bisque Ceramics Projects, eski ile yeninin birleşiminden ilham alıyor. En sık kullanılan renkler mavi ve yeşil. Ahşap, cam materyaller, doğal keten kumaşlar ve kurutulmuş bitkiler ise Bisque ürünlerin yanına en çok yakışanlar. Markanın teması ile uyumlu olduğu sürece kişiye özel tasarımlar da yapan Bisque Ceramic Projects ürünlerini Instagram hesabı üzerinden sipariş vermek mümkün.
Kiana İstanbul
2016 yılında kurumsal kariyerini bırakıp profesyonel ürün ve yemek fotoğrafçılığı yapmaya başlayan Sezen Enderoğlu, kendi prop’larını yapma hayaliyle seramik dersleri almaya başlıyor ve ürünleri kısa sürede ilgi görünce Kiana İstanbul markasını kuruyor. Kiana’nın eski dönemlerin ince işçiliğine ve zarif detaylarına övgü niteliğindeki ürünleri, zamansız ve romantik.
Tasarımlarında pastel renkleri sıklıkla görebileceğiniz Sezen, ruhen uyuştuğunu hissettiği markalarla gerçekleştirdiği özel işbirliği koleksiyonlarının yanı sıra otel, café ve butik pastanelere servis ürünleri hazırladığı projeler de yürütüyor. Tasarımlar için Kiana Istanbul’un Instagram sayfası üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Seramik tasarımlar; estetik ve modern duruşunun yanı sıra fonksiyonel ve hijyenik olması, koku ve tat sindirmemesi, dayanıklı ve uzun ömürlü olması sayesinde de vazgeçilmezlerimiz arasındaki yerini uzun yıllar koruyacak gibi görünüyor. O halde siz de evinizde seramik tasarımlara daha sık yer vermeye ne dersiniz?
Kapak fotoğrafı: Instagram / mesozt
monologue'u çok seviyorum + yeni tasarımcıları tanımaktan da çok memnunum!kaleminize sağlık!