Arşiv Niteliğinde Bir Koleksiyon: Şişecam’dan Gururla Koleksiyonu
theMagger’da her sene yepyeni koleksiyonları, trendleri, teknolojik gelişmeleri ve tasarımları birlikte inceliyoruz. Bugün ise tanıtım filmini izlediğimiz andan beri aklımızdan çıkmayan, hatta itiraf etmek gerekirse birkaç damla gözyaşı ve gülümsememize aynı anda sebep olan bir koleksiyonu tanıtmak istiyoruz size. Cumhuriyetimizin 100 yılının 88’ine şahitlik eden Şişecam’ın “Gururla” Koleksiyonu’nu!
Koleksiyonun ismi çekiyor önce dikkatimizi. Gurur kelimesi üzerine düşünmeye başlıyoruz. 1935 yılında genç Türkiye Cumhuriyeti’nin cesur bir girişimcilik öyküsü olarak doğan Şişecam, Mustafa Kemal Atatürk’ün kendisine yeten milli bir ekonomi yaratmak için attığı en önemli sanayileşme adımlarından biri. Ülkenin kumu, sodası, suyu ve enerjisiyle çıktığı yolda, kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hedeflerini yansıtan geleceğini, 24 bin çalışanı, yatırımları ve temel harcı olan Cumhuriyet değerleriyle tasarlıyor. Koleksiyondaki her bir parçada Cumhuriyetimizin 100 yıllık izlerini, dönemin zarafetini ve en önemlisi de emeği görebiliyoruz. Birazdan bir masal gibi tek tek öykülerini anlatacağımız arşiv niteliğindeki eserlerin her birinin harcında, her şeyden önce tarih var.
Yalnızca 2023 Adet Üretilen Eserler
Gururla Koleksiyonu’ndaki birbirinden güzel cam eserlerin tamamı müzeler, arşivler ve çeşitli koleksiyonlardaki tarihsel objelere, belgelere, fotoğraflara ve tarihi bilgilere dayanarak özel olarak tasarlanmış. Her bir objesi ise tarihte önemli bir olaya işaret eden etkileyici bir hikâyeye sahip. Birçoğu sadece 2023 adet üretilen koleksiyon eserlerinden bazıları ise şöyle:
Yankı Gramofon: Cumhuriyet Müzesi’nde sergilenen bir gramofondan ilhâmla tasarlanan gramofon; Cumhuriyet aydınlanmasının sesini, sözünü, nostaljik bir yaklaşımla camın saflığı ile birleştirerek müzik severlerle buluşturuyor. Akıllı telefonlarla uyumlu bu eser, favori çalma listesini şık ve anlamlı bir gramofonda dinlemek isteyenlere unutulmaz bir deneyim sunuyor.
İstiklal Mikrofon: Atatürk’ün 1933 yılında Ankara Hipodromu’nda yapılan Cumhuriyet töreninde 10.Yıl Nutkunu okuduğu mikrofondan esinlenerek geliştirilen bu eser, Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık aşkını yansıtan özel bir ürün. El imalatı camdan üretilen eserin üzerindeki rölyef desenlerin tümü, el işçiliğiyle yapılmış ve eser 24 ayar altın ile dekorlanmış. O mikrofondan kendi sesini dinleyebildiğimiz konuşmasını hatırlıyorsunuz değil mi?
Anlamı Büyük Çok Değerli Hediyeler
1935 Şekerlik: Türkiye’nin ilk şişe ve cam fabrikasının temelleri Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle, 1934’te dönemin Başbakanı İsmet İnönü ve Ekonomi Bakanı Celal Bayar tarafından Beykoz Paşabahçe’de atılmış. 1935’te Paşabahçe Fabrikası’nda üretilen camdan ilk şekerlik ise Atatürk’e hediye edilmiş. 1935 Şekerlik, Atatürk’e hediye edilen Paşabahçe Fabrikası üretimi ilk şekerlikten ilham alınarak tasarlanmış. Her kullandığımızda o zamanları hatırlayabilelim diye.
Koleksiyondaki “Minnet Saati”,”Başlangıç Vazo” ”Devrim Vazo” ve “İlkeler Terazisi” gibi benzersiz eserlerin de her biri kendine has bir hikaye anlatıyor. Sınırlı sayıda üretilen Gururla Koleksiyonu Paşabahçe Mağazaları’nda. İncelemek için tıklayın.
İlk yorumu siz yazın!