Evde Neler Yapabilirsiniz?: Sosyal Uzaklaşma Günlükleri
Bir önceki yazım “Evde Neler Yapabilirsiniz?” ile başlamış olduğum sosyal uzaklaşma günlükleri yazı dizisine kaldığımız yerden devam edelim; el birliğiyle sosyal uzaklaşmadan zevk alacağız!
Bu yazı dizisindeki amacın, sosyal uzaklaşma sırasında evde geçirdiğimiz günleri kendimizi keşfetmeye harcayarak kafamızı, yaşamakta olduğumuz durumlardan bir nebze de olsa başka bir yere aktarmak olduğunu, bunun bir tatil olmadığını ama evde kalmayı lehimize çevirmenin bize yardımcı olacağını unutmadan yazıya devam ediyoruz…
Her gün yeni bir bilgi!
Boş zamanlarınızda küçük yeni bilgiler öğrenmeye veya kısa kurslara online katılmaya ne dersiniz? Öğrenmeyi evden de devam ettirebileceğimizi kanıtlayan, bu konuda bize yardımcı olabilecek birçok internet sitesi bulunuyor.
Curious, seçtiğiniz süreye uygun şekilde (5, 15 ya da 30 dakika), seçeceğiniz kategorilerde, farklı içeriklerle sizi mail yoluyla bilgilendiriyor. İster sayısal bir problem, ister tarih hakkında bilgi almak isteyin; her gün kısa bilgiler mail kutunuzda hazır!
Edx ise size tam 31 farklı kategoride online ders alma imkanı sağlıyor. Ücretsiz olarak kayıt olabileceğiniz bu siteden derslere kayıt olabilir, ders içeriklerine ulaşabilirsiniz. Bunun yanında derslerden sertifika da almak mümkün fakat sertifika alabilmek için para ödemeniz gerekiyor.
Coursera, Udacity, Alison, Udemy, Codeacademy gibi birçok internet sitesinden de ücretsiz online derslere ulaşabileceğiniz gibi, MIT gibi birçok üniversitenin derslerini online olarak bulabilmeniz mümkün. Türkiye’de bulunan bazı üniversitelerin de (ODTÜ, İstanbul Üniversitesi gibi) kendi online sertifikalı ücretsiz dersleri mevcut.
Ben Udemy üzerinden Python dersi almaya başladım. Sonuçta kodlamaya da bir yerden başlamak gerek değil mi? 🙂
Bir lisan, bir insan.
Yukarıdaki online dersler ilginizi çekmediyse bu süreçte yeni bir dil öğrenmeyi de deneyebilirsiniz. Bu amaç için en popüler sitelerden bazıları Duolingo ve Busuu. Yeni bir dil öğrenmek yerine İngilizcenizi geliştirmek isterseniz yine bu sitelerden yararlanabilirsiniz ya da Cambly gibi uygulamalar ile konuşma yeteneğiniz üzerinde çalışabilirsiniz.
Festival ayağınıza geldi!
Yaşanan durumlar nedeniyle kültürel aktiviteleri online devam ettiren etkinliklerden biri de Amsterdam Belgesel Film Festivali. Bir süre için ücretsiz olarak festival tarihinden 300 filmin ücretsiz erişime açıldığını duymak belgesel severleri memnun edecektir.
Opera zamanı!
Berlin Filarmoni Orkestrası‘nın ardından, Viyana Devlet Operası da opera severlere yardımcı oluyor! Opera ve bale performans kayıtlarını günlük ücretsiz olarak buradan izleyebileceğiniz Viyana Devlet Operası ile sanat severler buluşmaya devam ediyor.
Filmlere devam!
Her gün bir belgesel – bir film rutinimi bozmadan yola devam ediyorum! Absürd filmleri keşfetmeye devam etmeye karar verince, tercihimi yine bir Onur Ünlü filmi olan İtirazım Var‘dan yana kullandım. Filmlerin yapısına gitgide alıştığımı söyleyebilirim. Normalde tercih ettiğim alanlardan farklı olması, izlerken kendimi filme daha çok vermemi sağladı. Bir sonraki günden itibaren farklı bir kategoriyi keşfetmeye karar verdim ama hangi kategori şimdilik bilmiyorum.
Belgesel izlemeye de kendimi alıştırmak istiyorum. Herkesin ilgisini çekebilecek en az bir konuda belgesel bulmak mümkün artık. Ben de Morgan Freeman ile İnancın Hikayesi’nden devam etmek yerine başka bir filme yönelmek istedim. Bu kararımın üzerine, Minimalizm: Önemli Şeylere Dair Bir Belgesel adlı filmi izledim. Özellikle son 10 – 15 yılda bir hayli artmış olan tüketim çılgınlığından sonra popüler olmaya başlayan minimalizm felsefesini temel alan bu belgesel hakkında daha fazla bilgi için Minimalizm Belgesel yazısına bir göz atın derim.
Mayalanmaya devam!
Zamanın yavaş geçtiğinin tek belirtisi şu an benim için ekşi maya üretim sürecim! Bir sabır ürünü olan mayamı her akşam saat 19.00’da beslediğim için akşama doğru “Bir an önce zamanı gelse de mayamı beslesem, büyüdüğünü görsem!” diyerek mutfağa koşmaya hazırlanıyorum! Umarım bir hafta sonra mis gibi ekmeklerimin kokusu evimin her köşesini saracak.
Sadece ekşi maya yapmıyorum tabii ki, Instagram’da takip edebileceğiniz, farklı tarifler veren birçok profil var. Bu profillerden hangisini takip edeceğinizi seçemiyorsanız, yemek.com size birçok tarif sunmanın yanında her ay birkaç farkı hesap da öneriyor. Önerilen hesaplardan fikir alabilir, başka hesapları araştırmaya başlayabilirsiniz! Örneğin ben bugün ilk defa Bengi Kurtcebe’nin tarifi ile Focaccia yaptım övünmek gibi olmasın ama çok güzel oldu. Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sıla Ucan’dan Artizan Ekmek Nedir?
Günler geçtikçe alıştığımız bu süreçte, kendimizi geliştirmek üzerine bir adım daha atmış olmanın verdiği dayanılmaz mutluluk ile hepinize sağlıklı günler dilerim!
Kapak fotoğrafı: Unsplash / Toa Heftiba
İlginizi çekebilir: ArtsyMagger’dan Online Müzeler
İlk yorumu siz yazın!