Şampiyonluktan İlhamla: Spor ve Müzik İlişkisi Mercek Altında
Geçen hafta A Milli Kadın Voleybol Takımı’mız tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonu olarak büyük bir başarıya imza attı. Onları buradan bir kez daha tebrik ettikten sonra, bu yazıda hem dünyada, hem de ülkemizde sporla iç içe geçmiş parçalara, marşlara bir göz atmak istedim.
Spor, mücadelenin yanında aynı zamanda bir gösteri, taraftarlar ise onun en büyük parçalarından biri. Müzik de taraftarları coşturan, oyunun içine sokan çok önemli bir unsur. Bazı parçalar dünya kupalarının resmi müziği olurken, bazı şarkılar değiştirilerek veya sıfırdan yapılarak takımlar için marş haline getiriliyor. Bazı unutulmaz parçaları ise taraftarlar tezahüratlarında kullanıyor.
Futbolda Dünya ve Avrupa Kupalarına baktığımızda tarih boyunca pek çok ünlü ismin kupa için parçalar yaptığını görüyoruz. 1998 Dünya Kupası’nda Ricky Martin’in “La Copa De La Vida”, 2006 yılında Shakira ve Wyclef Jean’in “Hips Don’t Lie”, 2010 senesinde yine Shakira’nın “Waka Waka” parçalarını çoğumuz hatırlayacaktır. Avrupa Kupalarından Euro 96’da Simply Red’in “We’re In This Together”, Euro 2000’de ise E-Type grubunun “Campione” parçası yine ilk aklıma gelenlerden. Bu kupalarda Türkiye’ye baktığımızda, dünya üçüncüsü olduğumuz 2002 yılında Tarkan’ın “Taş” isimli şarkısından milli takım için uyarladığı “Bir Oluruz Yoluna” parçasını görürüz. Euro 2008 için ise Türkiye’de ünlü olan gruplar yazısında da bahsettiğim Helldorado grubunun “A Drinking Song” parçası “Hep Seninleyiz Türkiye” adıyla milli takımımıza uyarlanmış ve Helldorado grubu ülkemizde çok popüler olmuştur.
Basketbolda ise 2001 yılında Türkiye’nin ev sahibi olduğu Avrupa Şampiyonası’nda Athena’nın milli takım için yazdığı “12 Dev Adam” unutulmaz marşlar arasına girdi. Çeyrek finalde unutulmaz Hırvatistan maçında ben de tribündeydim ve bu marşın seyirciyi nasıl coşturduğuna yakından tanık olmuştum. İlkinin yanında sönük kalsa da 2017 yılında Ceza “12 Dev Adam” isimli başka bir şarkı yapmıştı.
Ülkemizde futbolda atılan gollerden sonra çalan bazı parçalar var. Galatasaray’ın stadında bir dönem takım gol attığında Gloria Gaynor’ın “I Will Survive” parçası Hermes House Band yorumuyla çalınıyordu. Fenerbahçe’nin gollerinden sonra ise Gala’nın “Freed From Desire” parçası çalınıyor. Beşiktaş’a bakarsak, gollerden sonra bir dönem Juan Alcaraz “Minions Bounce” şarkısı çalınırdı. Son dönemde ise artık futbolculara özel şarkılar var. Bunun en son örneği Galatasaraylı futbolcu Mauro Icardi’nin attığı gollerden sonra çalan Simge’nin “Aşkın Olayım” şarkısı. Icardi, bu şarkının tüm Türkiye tarafından bilinmesini sağlayarak, sporla müziğin nasıl iç içe geçebileceğinin en güzel örneklerinden birini verdi.
Bazı parçalar ise, seyirciler tarafından takımlarını desteklemek amacıyla tezahürat olarak kullanılıyor. Liverpool takımının taraftarları gittikleri her yerde Gerry And The Pacemakers grubunun 1963 tarihli “You’ll Never Walk Alone” parçasını söylerler. Orjinali 1945 tarihli Carousel müzikali için yazılan şarkı, Liverpool futbol kulübünün adeta resmi parçası gibidir. Statlarda seyircilerin söylediği başka bir parça, The White Stripes grubunun “Seven Nation Army” parçasıdır. İlk kez Belçika’nın Club Brugge takımı taraftarlarının söylemiş olduğu parçayı daha sonra başka kulüp taraftarları da tezahürat olarak kullanmıştır. One hit wonder dediğimiz tek parça ile ünlü olup sonradan bu başarıyı yakalayamayan grupların en güzel örneklerinden biri olan Amerikalı grup Steam’in “Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye” parçası da bir dönem hem Avrupa hem de ülkemizde seyirciler tarafından statlarda söylenmiştir.
Pek çok Türkçe şarkı da taraftarlar tarafından maçlarda söyleniyor. Örnekler verirsek Galatasaray taraftarı, Gökhan Kırdar “Yerine Sevemem”, Fenerbahçe taraftarı, Edip Akbayram “Güzel Günler Göreceğiz”, Beşiktaş taraftarı ise Suavi “Tükenme” şarkılarını maçlarda sıklıkla kullanmaktadır. Son örnek ise, Avrupa şampiyonu olan kadın voleybol milli takımımız için Tarkan’ın, “Hep Birlikte Milli Takım” ismiyle “Öp” şarkısını uyarlaması diyelim ve yazıya burada nokta koyalım.
Kapak Fotoğrafı: Anadolu Ajansı
İlginizi çekebilir: Berke Kadam’dan Biz Voleybol Ülkesi Miyiz?
İlk yorumu siz yazın!