Yalnızca adını duymanın bile ağzı sulandırmaya yettiği suflenin hikayesini ne kadar biliyoruz? Bu soru aklına nereden geldi derseniz, geçtiğimiz günlerde MSA’da katıldığım Şekersiz ve Unsuz atölyesinden. Atölyede yapımını öğrendiğimiz lezzetlerden biri de 3 peynirli sufle idi. Kabul edin, yazının başlığını gördüğünüz anda burnunuza mis gibi erimiş çikolata kokusu geldi, aklınızda ise çikolatalı bir sufle canlandı. İşte, bu yüzden kaleme alıyorum bu yazıyı.

Suflenin birbirinden leziz farklı çeşitleri de var, mesela peynirli sufle! Müthiş bir tarifle deneyimleme fırsatı bulan biri olarak yazıyorum, sufle; tarihinden farklı çeşitlerine, her detayıyla incelenmesi gereken harika bir tatlı. Yazının sonunda sizleri minik bir sürprizin de beklediğini söyleyerek, bir an önce anlatmak istediklerime geçiyorum.

 Fotoğraf: bakerbettie.com
Fotoğraf: bakerbettie.com

Sufle Nedir?

Sufle; süt, tereyağı, un ve yumurtanın çırpılmasıyla hazırlanan ve sıcacık fırınlarda pişirilen, Fransız mutfağına özgü bir tatlı. Hatta Fransız mutfağının baş tacı tatlılarından biri! Hepimiz onu çok seviyoruz. Bu kadar yaygın tüketilmesinin bir sebebi de yapım aşamasında püf noktalara dikkat edildiği taktirde oldukça kısa sürede pişmesi ve dolayısıyla çok pratik oluşu. Dışarıdan kek gibi görünen, içinin akışkanlığı ile ise hepimizin akıllarını başından alan bu leziz tatlıdan söz edilince, birçok kişinin zihninde çikolatanın olduğu bir imge canlanıyor. Oysa suflenin birbirinden farklı çeşidi var! Bu konuya daha sonra ayrıca değineceğim.

 Fotoğraf: goodtoknow.co.uk
Fotoğraf: goodtoknow.co.uk

Fransızca kabarmış, havalanmış anlamlarına gelen soufflé‘nin, yüksek miktarda endorfin hormonu salgılamanızı sağladığı biliniyor. Sufle yerken ağzımızın kulaklarımıza varmasının ve mutluluktan uçmamızın sebebi bu!

Suflenin Tarihi

Suflenin tarihi, 1650‘li yıllarda çırpıcının bulunmasına dayanıyor diyebiliriz. Süt, tereyağı, un ve yumurtanın çırpılmasıyla sufle benzeri tatların o yıllardan başlayarak yaratıldığını söyleyebiliyor olsak da, suflenin tarihi deyince aslında 1742‘ye gitmek gerekiyor. Çünkü bu tarihte, Vincent La Chapelle adlı Fransız şefin omelette soufflée adlı tarifi yarattığı biliniyor. Le Cuisinier Moderne adlı kitabın içinde yer alan bu tarif, kaynaklara ilk sufle tarifi olarak geçiyor. Hayal kırıklığına uğramanızı istemem, ama kendisi çikolatalı değil; şekerle kaplanmış limon kabuklu ve dana etli.

 Fotoğraf: alchetron.com
Fotoğraf: alchetron.com

1783 yılına geldiğimizde, Antoine Beauvilliers‘ın, Paris’in ilk şık ve büyük restoranları arasında gösterilen the Grande Taverne de Londres‘u açtığını görüyoruz. Restoranın menüsünde farklı çeşitlerde suflelere yer veren Beauvilliers, bu sebeple “suflenin mucidi” olarak da biliniyor. 1813‘te soufflé kelimesi ilk olarak İngilizce bir kaynakta geçiyor: Louis Ude‘nin The French Cook adlı kitabı. Kitapta; çikolatalı, limon ve patatesli, portakal çiçekli, pirinç kremalı, ekmekli ve kahveli olmak üzere 6 sufle tarifi yer alıyor.

 Fotoğraf: jsonline.com
Fotoğraf: jsonline.com

1816 yılına geldiğimizde Beauvilliers’in kendi sufle tarifini L’art du Cuisinier adlı yemek kitabında yayınladığını görüyoruz. Dört yıl sonra, ilk ünlü şeflerden Antonin Carême, yüzlerce farklı sufle tarifi yaratıyor. Böyle bir çeşitliliğin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasından sonra, özellikle de 1960‘lardan itibaren suflenin dünya çapında tüketilen bir tatlı haline geldiğini görüyoruz.

Sufle Çeşitleri

Sanıldığının aksine sufle yalnızca çikolata ile yapılmıyor, tersine çok sayıda farklı malzeme ile hazırlanabiliyor. O kadar ki, içine konan malzemenin özelliğine göre isimlendirilen sufleyi tatlı ve tuzlu olmak üzere ikiye ayırmak mümkün.

 Fotoğraf: Pinterest
Fotoğraf: Pinterest

Tatlı suflelerin ana malzemeleri genellikle süt, şeker ve yumurta oluyor. Tatlı sufle deyince de aklınıza bir tek çikolata gelmesin; mangolu, limonlu, kahveli, meyveli, bademli, beyaz çikolata ve kestaneli sufle çeşitleri de mevcut. Tatlı sufleler taze meyve, bisküvi, pudra şekeri, dondurma veya krema ile servis ediliyor. Bir de tatlı suflelerin yapımı ile ilgili bir ipucu vereyim: kabarık olmaları için ana malzemesi olan yumurta akını çok iyi çırpmak gerekiyor. Fırın ısısına maruz bırakıldığında, o yumurta aklarının içindeki hava genşeiyor ve kaptan yükselerek kabarıyor.

 Fotoğraf: tasteofhome.com
Fotoğraf: tasteofhome.com

Tuzlu suflelerin ise ana malzemeleri yumurta ve beşamel sos. Et suflesi, jambon suflesi, piliç suflesi, peynir suflesi, somonlu sufle, kabak, domates, ıspanak, havuç, mantar, patates gibi çeşitli sebze sufleleri ve daha pek çok farklı malzemeyle yapılan sufleler bu gruba giriyor. Bir püf nokta daha: tuzlu suflelerin yapımında beşamel sosun çok iyi pişirilmesi gerekiyor. Gerekenden sulu ve yumuşak olmaması adına hafif ateşte uzun süre pişirmeyi unutmayın!

3 Peynirli Sufle Tarifi

Peynirli Sufle
Peynirli Sufle

Geldik sürprize! Tadına doyamayacağınız bir 3 peynirli sufle tarifi aşağıda…

Malzemeler: 1 adet kabak, 1/2 kırmızı kaliforniya biber, 1/2 sarı kaliforniya biber, 1 adet pırasa, 50 gr dil peyniri, 50 gr keçi peyniri, 50 gr gravyer, 3 yumurta sarısı, 150 gr süt, 3 yumurta akı, tuz-karabiber

Hazırlanışı:

_Kabağı rendeleyin, biberleri küçük küpler halinde doğrayın, pırasayı ve peyniri ince ince doğrayın.

_Yumurta sarıları, süt ve sebzeleri karıştırın.

_Yumurta akları ve sebzeli karışımı birbirine dikkatli bir şekilde karıştırın.

_Kapları yağlayıp unlayın ve 2-3 mm boşluk kalacak şekilde dolurun.

_200 derecelik fırında 12-15 dakika kadar pişirin.

_Bekledikçe çökme yapacaktır, hemen servis ederek tüketin.

Afiyet olsun!

MSA’nın workshop takvimine göz atmak için tıklayın.

İlginizi çekebilir: İrem Bali’den Bun Ekmeği

Kapak fotoğrafı: Unsplash.com / Taylor Kiser