Baharlarda Tekirdağ/Çanakkale yörelerine, yazları Çeşmeye mola verip Urla’ya zaman ayırıyoruz da Mardin bağlarına yeterince değerini vermiyoruz gibi hissediyorum. Oysaki bir dönem, dizileriyle hayatımıza girmişti konaklarıyla Mardin. Hatta 2006 doğumlu çocuklarda Boran, Sıla isimlerini görür olmuştuk, o çocuklar büyürken bizim de Mardinle ilişkimiz soğudu. Sarı sıcak renkleriyle Mardin bambaşka bir cennet köşesi, Süryani bağlarının en önemli ürünü Süryani şarabı şehirlerimizde masalarımızda yer alıyor.

blake-wisz-ib6cxmrnoci-unsplash
Şarap | Fotoğraf: Unsplash/@blakewisz

Tarihte Süryani Şarabı

Bir şehir düşünün birçok yönetim, dolayısıyla kültür görmüş: Sümerliler, Akadlar, Babilliler, Asurlular, Persler Araplar, Emeviler… Bu kadar kültürle karşılamış bir şehrin nasıl zengin bir dokusu olduğunu hayal edin. E bu kadar farklı düşünce ile karşılaşmış bir yerde şarap da deneye deneye en güzel reçetesine kavuşmuş. Tarih ile yoğrulmuş reçetesi, bordosu birçok medeniyet görmüş…

Mardin’de 2008’de başlayan kazılarda zaman ilerledikçe seksene yakın üzüm işleme kuyusu bulunmuştu. Takip edip o araştırmaların sonucu ne aşamaya geldi bilemiyorum ama bu kuyuların inşa tarihleri ve dönemleri incelendiğinde Mardin şaraplarının tarih boyunca önemli bir yere sahip olduğu görülebilir.

Tadı Mahlebinde Gizli

Süryani şaraplarının ortak özelliği mahlepli olması. Mahlep aslında, hamur işleri meşhur olan Süryanilerin sofralarında çörek ve diğer lezzetlerinde dolayısıyla yemeklerinin içinde de de yer ediniyor. 

Her ne kadar Mardin’de, esas yerinde herhangi bir evin kapısını çalarak ev yapımı halini içmenin, yerini hiçbir lezzete kaptırmayacağını bilsek de seyahatleri azalttığımız şu günlerde yaşadığımız yerlerde ailemizle değişik şarap konseptli akşam yemekleri organize edebiliriz.

Sokaklarına araba giremeyen, tarihi en yoğun hissedebileceğimiz, insanların, çocukların damlarda avlularda yaşadığı, sohbet ettiği, sakinlerinin evlerindeki, ev eşyalarındaki ince işçilik detaylarına hayran bırakan zanaatkar şehir; Murathan Mungan’ın ”taşın ve aşkın” şehri şeklinde betimlediği diyar birkaç lezzetiyle sofralarımıza gelerek bir nebze olsun ”farklı bir yüzyıldaymışız” hissini uzaktan da yaşatabilir.

Shiluh en bilinen markası Süryani şaraplarının, farklı şehirlerde distribütörleri de var. Birde direkt Mardin’den gönderim yapan üreticiler de var Sahlud gibi. Ancak yaşadığım semte yakın dükkanlar varsa kısa bir yürüyüşe çıkıp biraz da bilgi almak isterim diyenlere de Beşiktaş’ta Rosida, Balat’ta Ararat var. Joker olarak gerçek bir Mardin gecesi için Süryani çöreklerini de unutmayın. Her şeyin ekranlar arkasından deneyimlenmeye başlandığı yeni normalde bu da bir ‘online Mardin gastro-tur’ önerisi. Mardin gibi sıcak kalın…

Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@melistosun

İlginizi çekebilir: Beril Sarıca’dan Rose Şarap