Unabomber: Ted Kaczynski Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sanayi devriminden beri gelişen teknolojilerin zamanla insan hayatını kolaylaştırdığı kadar belli kalıplara soktuğuna ve hatta modern insanın teknoloji ve sanayi tarafından esir alındığına inanıyor musunuz? Tebrikler, biraz önce Unabomber, Ted Kaczynski yani 3 kişinin katili bir teröristle sempati kurdunuz! Theodore Kaczynski’nin yaşamını, düşüncelerini, eylemlerini ve Netflix dizilerinden Manhunt: Unabomber’a konu olan gerçek hikâyesini sizin için yazdım.
En kaliteli dizi deneyimi için Televizyon ve Soundbar önerilerimize göz atın.
Manhunt: Unabomber
Ted Kaczynski: Terörist
Ted Kaczynski’nin adını biliyor olmamızın nedeni, ne yazık ki yazının geri kalanında yer alan başarıları ya da düşünceleri değil. 1942 yılında Chicago’nun banliyölerinde dünyaya gelmiş bu adam, 1978–1995 yılları arasında 16 ayrı bombalı saldırıda bulunmuş, toplamda 3 kişinin ölümüne, 23 kişininin yaralanmasına neden olmuş bir terörist. Peşine düşen FBI, ilk hedefleri üniversiteler ve havayolu şirketleri olduğundan, “UNiversity and Airline BOMber”ın kısaltması olarak onu Unabomber ismiyle anmaya başlamış. Kaczynski’nin 1996 yılında tutuklanana dek hakkında çok az şey bilinmesinin nedeni, tek bir hata yapmış olması: 1987 yılında bir bombayı yerleştirirken biri tarafından fark edilmiş, yukarıdaki robot çizim de bu tanığın ifadesine göre oluşturulmuş. Hata yaptığının farkına varan Unabomber, 6 yıl boyunca eylemlerine ara vermiş ve öldüğü düşünülmüş, fakat 1993 yılında geri dönmüş. Unabomber’in hedefleri sırasıyla şöyle: Northwestern Üniversitesi (2), American Airlines (2), Utah Üniversitesi, Vanderbilt Üniversitesi, California Üniversitesi (2), The Boing Company, Michigan Üniversitesi, Sacramento’da bir bilgisayar mağazası, Salt Lake City’de bir bilgisayar mağazası, genetik bilimci Charles Epstein, Yale Üniversitesi, reklamcı Thomas J. Mosser ve kereste endüstrisi lobicisi Gilbert Brent Murray. Birçok kurbanında kalıcı zararlara yol açan ve 3 kişinin ölümüne neden olan Kaczynski’nin davası 1996 yılında yakalandıktan iki yıl sonra, 1998’de sonuçlanmış ve şartlı tahliye ihtimali olmadan 8 kez ömür boyu hapse çarptırılmış.
Ted Kaczynski: Harika Çocuk
Terör eylemlerinin yıllar öncesine gidildiğinde, Ted Kaczynski için bir harika çocuk demek yanlış olmaz. Okulunda birkaç kez sınıf atladıktan sonra 16 yaşında Harvard Üniversitesi’nde kabul edilen, 25 yaşında doktorasını tamamlayan Kaczynski, bir matematik dehası. IQ’su 167. Doktorasını tamamladıktan sonra iki yıl California Üniversitesi’nde matematik alanında öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra ansızın istifa etmiş ve o günden sonra yaşamını gözden uzakta, Montana’da ormanlık alanın içinde elektrik ve suyu olmayan bir kulübede sürdürmeye karar vermiş. Kaczynski yakalanana kadar aynı kulübede, doğayla iç içe ve ilkel bir yaşam sürmüş. Bir dahinin dehasını bilim için kullanamamasının acı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama onu bu dönüştüğü terörist haline getiren de muhtemelen bilimin ta kendisi. Kaczynski’nin Hardvard’daki yılları sırasında denek olarak kullanıldığı bir çalışmanın, onun zaten bozuk olan psikolojisini tamamen altüst ettiği söyleniyor. Manhunt: Unabomber dizisinde izlerken bile etkileneceğiniz bu deneylere maruz kalmanın ne demek olduğunu hayal bile edemeyeceksiniz.
“Unabomber” Ted Kaczynski: Modern Çağ Düşünürü
Ted Kaczynski’nin dünyaca ünlü bir “eseri”, bir manifestosu var: Sanayi Toplumu ve Geleceği başlığını taşıyan bu manifestonun (kendi tehdidi üzerine) ABD’nin en büyük gazetelerinden The Washington Post‘ta tam metniyle yayınlanması, (söz verdiği gibi) terör eylemlerine son veren adım olmuş. Sanayi Devrimi ve sonuçlarının insanlık için bir felaket olduğunu öne sürerek başlayan manifesto, teknolojinin insan yaşamını nasıl esir aldığından, teknolojik gelişmelerin etrafında şekillenen günlük yaşam ve kurallarının insanları nasıl birer makineye dönüştürdüğünden, kapitalist sistemin insana verdiği zarardan ve tıpkı kendisinin yaşadığı gibi ilkel ve doğayla iç içe yaşamamız gerektiğinden, anca bu şekilde özgürleşeceğimizden bahsederek devam ediyor. Bunların birçoğu, sistemin bir parçası olarak yaşayan herhangi bir insanın da her gün isyan ettiği, sorguladığı ve çoğu zaman yaşamını sürdürebilmek için görmezden geldiği şeyler. Bu yüzden (tıpkı Manhunt: Unabomber‘de Sam Worthington’ın canlandırdığı FBI ajanı Jim Fitzgerald gibi) her şeye rağmen onunla ve düşünceleriyle empati kurmak, onu anlamak hiç de zor değil. Öyle ki, 1996 yılında, izinden gidenler tarafından ABD başkanlık seçimleri sırasında “Unabomber for President!” adlı siyasi bir kampanya bile başlatılmış.
“Unabomber” Ted Kaczynski: Anti-Kahraman
Bir yanda ölüm ve yaralanmalara sebep olan tehlikeli bir terörist, bir yanda üstün zekalı ve toplumsal dinamikleri kendince çözmüş ve manifestosu aracılığıyla kendisi gibi düşünen binlerce insana bir anlamda ilham vermiş bir düşünür… İşte bu yüzden, Ted Kaczynski için bir solukta izlediğimiz Discovery dizisi Manhunt: Unabomber‘in kötü adamı değil, anti-kahramanı diyoruz. Unabomber’in hikâyesi sadece gündemdeki bu diziyle ekranlara taşınmış da değil: 1996’da Unabomber: The True Story adlı belgeselde sıcağı sıcağına anlatılan hikâyesi, 2003’te bir Alman filmine ve 2011’de Bulgaristan’da bir tiyatro oyununa konu olmuş.
Ted Kaczynski‘yi Manhunt: Unabomber‘de Paul Bettany canlandırıyor.
İlginizi çekebilir: SineMagger’dan “Katil Kim? Suç Belgeselleri “
İlk yorumu siz yazın!