Biliyoruz, zaman zaman senin de aklına, “Tek başıma neyi değiştirebilirim?”, “Ne kadar büyük bir fark yaratabilirim?” gibi soruların düştüğü oluyor. Her ne kadar çevresinin doğa ile ilgili konulara karşı farkındalığını yükseltmek için uğraş veren biri olsan da sonuçta biliyorsun ki, yalnızca kendi eylemlerinden sorumlusun. İşte bu yüzden merak ediyorsun, bireysel çabalarının, örneğin iklim değişikliği gibi küresel bir sorunun üzerinde ne ölçüde etkiler yaratabileceğini sorguluyorsun. Gel, bu yazıda birlikte sorgulayalım.    

Dünyada görmek istediğin değişimin kendisi ol. – Mahatma Ghandi

Her Şey Seninle Başlar
Her Şey Seninle Başlar | Fotoğraf: Unsplash / Kristopher Roller

Her Şey Seninle Başlar

Bilinçli tüketim alışkanlıkları edinerek, geri dönüşüme önem verip sahip olduğun eşyaları ileri dönüşüm felsefesine uygun olarak onarmayı ve dönüştürmeyi deneyerek, sıfır atık prensiplerini hayatında uygulayarak, kompost yaparak ve doğaya duyarlı daha pek çok uygulamayı hayatına dahil ederek kapı aralayabileceğin değişimlerin sınırı yok, önce bu gerçeği ortaya koyalım. Her şey seninle başlıyor; motivasyonun, kararlılığın ve aldığın aksiyonlarla. Nasıl mı?

Örneğin tek başına sen, ‘hayır’ dediğin tek bir plastik pet şişeyle doğa üzerinde yaklaşık 450 yıl boyunca var olacak bir atığın oluşmasını önleyebilirsin. Bir düşün, matara kullanma alışkanlığı edindiğinde ise bu sayıyı katlayabilirsin. Aynısı plastik poşet (doğada kalma süresi ortalama 20 yıl) yerine bez çanta kullandığın veya plastik pipet (doğada kalma süresi ortalama 200 yıl) yerine metal ya da bambu pipet tercih ettiğin zamanlar için de geçerli. Ya da, Go Green Initiative’in paylaştığı verilere göre, tek bir plastik şişeyi geri dönüştürerek 100 Watt’lık bir ampulün 4 saat boyunca kullanılmasını sağlayabilirsin.

Bu gibi alışkanlıkları hayatının her alanında ve düzenli olarak uyguladığını hayal et: Yukarıdaki istatistikleri her seferinde katlayabilir, tek başına akıl almaz farklar yaratabilirsin. Zaten gelişip büyüyen her hareket ya da sonuç veren her büyük çaplı değişim, yolun en başında tek bir kişinin sesi, aksiyonu, motivasyonuyla başlamıyor mu?

Birkaç İlham Verici Hikaye
Birkaç İlham Verici Hikaye | Fotoğraf: Unsplash / Felipe Correia

Birkaç İlham Verici Hikaye

Gel, birlikte ‘tek kişi’ olarak yola çıkıp büyük değişimlere imza atan isimlerden ilham alalım:

  • 1960’larda, bilinçsiz pestisit kullanımının çevreye verdiği zararları konu aldığı kitabı Silent Spring ile ABD’deki ilk büyük çaplı çevresel hareketi tetikleyen, bu anlamda adeta bir dönüm noktasına kapı aralayan Rachel Carson, tek bir kişiydi.
  • Hareketine kendi kendine ağaçlar dikerek ve yaşadığı yer olan Kenya’daki kadınları bilinçlendirerek başlayan, hareketin ilerlemesiyle 20 milyon ağaç dikiminin gerçekleşmesini sağlayan, 2004 yılındaysa Nobel Barış Ödülü’ne layık görülüp bu ödülü alan ilk Afrikalı kadın olan Wangari Maathai, tek bir kişiydi.
  • 13 yaşında, çevresindeki cafe ve restoranlara birer birer gidip işletmecileri plastik kirliliğinin doğaya olan zararları konusunda bilgilendiren, sonra da kendilerinden işletmelerinde plastik pipetlere yer vermemelerini rica eden, 5 ay gibi kısa bir süre içerisinde ise Yeni Delhi’deki birçok restoran ve otelden 500 bin plastik pipetin kaldırılmasını sağlayan Aditya Mukarji, tek bir kişiydi.
İnanmak
İnanmak | Fotoğraf: Unsplash / Panos Sakalakis

İlk Adım Hep Aynı: İnanmak!

Her şey tek bir kişi olarak bile ne kadar büyük değişimlere ön ayak olabileceğine, değiştirdiğin tek bir tüketim alışkanlığı ile yaratabileceğin farklara inanmakla başlıyor. Ve tabii ki, alacağın aksiyonlarla etrafındakilere ne kadar ilham veren bir model olabileceğinin farkında olmakla. Birbirimizden öğreniyor, birbirimizin attığı adımlarla görerek motive oluyoruz.

Hadi gel, bugün başla değişimin öncüsü olmaya: Sıfır atık yaşam önerilerimize kulak ver, geri dönüşüm ve kompost yapmaya başla, ileri dönüşümü dene, bilinçli bir tüketici olma yolunda adımlar at. Unutma, her şey seninle başlar!

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Simon Migaj

İlginizi çekebilir: Kendine Has’tan Bilinçli Bir Tüketici Olmak