Henüz yayınlanmasından önce can alıcı bir bölümünün TikTok’ta popüler olmasının bir şarkı için ne denli önemli olabileceğini artık biliyoruz. Öyle ki yapım şirketleri sanatçıları TikTok’u aktif kullanmaları konusunda zorlarken uyumlanamayan Björk, Florence Welch gibi isimler rahatsızlıklarını uzun zaman önce belirttiler. Öte yandan MySpace’den SoundCloud’a Justin Bieber, Young Gravy gibi bugün milyon dolarlık bütçelere sahip sanatçıları doğuran platformlar güncelliğini hızla yitirebiliyor. Şimdi buna bir de AI’ın getirdikleri ekleniyor. BBC Introducing editörü Kelly Betts de tüm bu sorular ışığında müzik endüstrisini mercek altına alıyor.

Fotoğraf: thepoppunkdays.co.uk

Sanatçıların etikete, paraya ve yönetime ihtiyaç duymadan kendilerini gösterebilmeleri aslında MySpace günlerine dayanıyor. TikTok ise bunun güncel örneklerinden bir tanesi. Yaratıcı bir endüstri olan müzik sosyal medya aracılığıyla hızlı dönüşüm süreçlerinden geçiyor. Bu süreçlerin hızının artmasıyla birlikte aniden viral olan bazı isimler ömür boyu süren bir çizgiye kavuşacakken bir kısmını da kısa sürede unutacağımız açık. Yine de “one hit wonders” yani tek şarkıyla tanıdığımız isimler kavramı müzik dünyası için yeni sayılmaz. Bir örnek arasanız artık “eskiden tanıdığımız biri”ne dönüşen Gotye’yi ele alabilirsiniz.

blog.siriusxm.com

TikTok’un müzik endüstrisi için yarattığı değişiklikse bir şarkıyı henüz yayınlanmadan önce viral hala getirmek üzere gerçekleştirilen pazarlama kampanyalarında yatıyor. Öyle ki müzik pazarlamacıları ve influencerlar arasındaki şarkı promosyon anlaşmaları, TikTok yaratıcıları için önemli bir gelir kaynağı. Bazı kullanıcılar, bir sanatçının parçasını tanıttıkları tek bir video için yüzlerce hatta binlerce dolar kazanabiliyor. Hatta mega influencer’ların talep ettikleri yüksek rakamlar müzik şirketlerini onlar yerine influencer olmayan az takipçili kullanıcılarla çalışmaya itiyor!

Fotoğraf: Thoman Music

Kelly, müzik endüstrisindeki bu değişimlerin AI’ın da katkılarıyla devam edeceğini düşünüyor. Örnek olarak da Capitol Records ilk yapay zeka sanatçısını imzalamış olmasını gösteriyor. Elbette bu sektörün insanlardan tümüyle arındığı ya da arınacağı anlamına gelmiyor ancak pek çok insanın dahil olduğu bu süreç artık çığır açıcı ve bir miktar da korkutucu. Çünkü AI üretim bildiğimiz anlamdaki yaratıcılık, özgünlük ve hak sahipliği tanımlarını değiştiriyor. Günün sonunda, hem üretim süreci hem de müzik trendlerini belirleyecek dinleyici tüketimini sağlayan pazarlama yöntemleri açısından bizi önceden planlanmış ve stratejik bir müzik dünyası bekliyor.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@ericmclean

İlginizi çekebilir: Melo Magger’dan Netflix TikToker’lara Karşı