Tırnak İçinde Hizmetçiler: Tiyatro Hemhal'e Büyük Övgüler
Bu sezon sahnelere merhaba diyen Tiyatro Hemhal, yeni oyunu Tırnak İçinde Hizmetçiler ile adınından söz ettirmeye kararlı. Hakan Emre Ünal, Ayşe Draz, Nezaket Erden ve Pınar Güntürkün’den oluşan bu örnek ekibi ve oyunlarını sadece bugün değil, ileride de çok alkışlayacağız.
Tiyatro Hemhal, sezonda perdesini ilk açanlardan ve yeni oyunu Tırnak İçinde Hizmetçiler’le, gerek metin, gerek oyunculuk açısından birçok tiyatro gruplarından bir adım öne çıkıyor. Jean Genet’in Hizmetçiler oyununu bilirsiniz. Claire ve Solange, evin hizmetçileridir ve hanımlarından nefret ederek işlerini ve bir yandan da öldürme planlarını yaparlar. Oyun ilk başta, adı üstünde bu hizmetçileri tırnak içine alıyor ve daha on dakika geçmemişken bizi ters köşeye yatırıyor. İlerledikçe, İpek ve Bahar’ı tanıyoruz, Yıldız’ın ismi ve dedikodusu kulağımıza geliyor, bu ikiliye şanslarının bol olmasını dileyerek onları bağrımıza basma isteğimiz artıyor. Claire ve Solange’dan nasıl İpek ve Bahar’a geldik, Yıldız nereden çıktı derseniz, oyunu izleyin derim. O kadar güzel bir akışı ve matematiği var ki, anlatıp büyüsünü bozmak olmaz.
Tırnak İçinde Hizmetçiler’i izlerken şans faktörünü irdeledim durdum. Şans gerçekten var mı, inanmak gerekir mi, çok çalışıyoruz, emeğimizin hiç mi önemi yok, bu haksızlık değil mi, adalet bunun neresinde gibi karmaşık sorular hakimdi kafama. Terazinin bir kefesine şansı, diğer kefesine emeği koyduğumuzda maalesef şansın çoğu zaman ağır bastığına şahit oluyoruz. Bazen öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki, insanın çok çalışanı değil, şansın çok çalışanı ödüllendiriliyor. Birçok sektörde böyle bir gerçek söz konusu ve oyunculuk sektörü bu haksızlık hikayesinde kimi zaman başı çekiyor. Olsun, yine de umutları her daim taze tutmak gerek, ayakta kalmak için başka seçeneğimiz zaten yok. Çok çalışmadan da olmaz tamam ama umut olmadan da yaşanmaz.
Hizmetçiler oyunundan hareketle metni yazan Hakan Emre Ünal, bu işi biliyor dedirtiyor. Tıpkı Trom‘da, Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit‘te olduğu gibi, burada da metni nasıl ele alacağını, oyunu nasıl kurgulayacağını ve izleyenlere nasıl tadı damağında kalan bir oyun seyri bırakacağını gayet iyi biliyor. Hizmetçiler oyununu izlemeyi beklerken birden İpek ve Bahar’ın isimlerini duymam, nasıl yani derken yine Hizmetçiler’e keskin bir U dönüşü yapmam ve oyun içinde mini başka oyunlarla sona ulaşmamdan, alkışlarım nasibini alıyor. Emre Ünal’ın oyunun inişli çıkışlı yapısını ustalıkla yönettiğini de ayrıca belirtmem ve dramaturjisini üstlenen Ayşe Draz’ın da bu başarıda payının büyük olduğunun altını çizmem gerek.
Nezaket Erden ve Pınar Güntürkün’ü, düşmeyen enerjilerini, bozulmayan uyumunu izlemek, seyirci olarak inanılmaz keyifli, diğer taraftan alkışlarımız bu keyfimizi anlatmaya yeter mi emin değiliz. Başarısını zaten bildiğim ve Claire’le İpek rolünün de hakkını veren Nezaket Erden, burada hem çıtayı hem de hayranlığımı biraz daha yukarı çıkartıyor. Solange ve Bahar rolleriyle karşımıza çıkan Pınar Güntürkün, oyunculuğuyla canlandırdığı karakterlerin kararlılığını ve umudunu parlatıyor ve oyuna ne kadar yakıştığını bize gösteriyor. Dileriz, daha birçok oyunda birlikte izleriz ve ortak başarılarına yine şahit oluruz.
Tırnak İçinde Hizmetçiler, gerek hikayesi gerekse muhteşem oyuncululuklarıyla tırnak içinde ve büyük harflerle övgüleri hak ediyor. Sadece bir oyunu değil, tutkuyla yapılan bir işin nasıl böyle başarıyla sonuçlandığını da izliyorsunuz. Bu demektir ki, sezonun en iyi işleri arasında yerini alan bu oyunu listenize almanız ve benim gibi daha salondan ayrılmadan tekrar seyretme planları yapmanız şiddetle tavsiye olunur. Şimdiden iyi seyirler!
Bilet almak için tıklayın.
İlginizi çekebilir: Eda Geven’den Red Speedo
İlk yorumu siz yazın!