Tiyatro D22: En Genç Alternatif Tiyatro
Tiyatro D22’nin hikayesi Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarından beri arkadaş olan Berkay Ateş, Can Kulan ve Emir Çubukçu’nun kendi tiyatrolarını yapmaya karar vermesiyle başlar. Hayata bakış açıları ve planları uyuşan bu üç genç, beraber üretmeye devam etmek amacıyla hemen kolları sıvar ve oyun arayışına girişirler. Sonrasında ise her şey istedikleri gibi gelişir. İyi bir oyun seçilir. Bent hem onların ilk oyunu olacaktır hem de ülkemizde onlar tarafından ilk defa seyirciyle buluşacaktır. Oyun seçiminden sonra yönetmen olarak Meltem Cumbul ile çalışmak isterler ve kendisinin de bu teklifi heyecanla kabul etmesinin ardından artık her şey hazırdır. Ve Tiyatro D22, Galata’daki Hamursuz Fırını’nda 1 Mart 2013’te perdelerini açar. Böylece Tiyatro D22, tiyatroseverlerin büyük bir ilgiyle gidecekleri alternatif tiyatro grupları arasında yerini alır.
Bent oyununu, 25 isimli diğer oyunu takip eder. Kurucularının yaşlarının temsil edildiği bu oyun da onlar için bir ilktir çünkü ilk defa kendi yazdıkları çıkan bir oyunu yine kendileri oynuyordur. Berkay Ateş’in yazdığı bu oyun da en az Bent kadar kendinden söz ettiren ve ilgilenenlere ‘gelin yaşadığımız bu döneme birlikte bakalım’ diye davet eden bir oyundur. Tiyaro D22, sadece kendi oyunlarını oynamakla kalmaz, farklı gruplara da sahnesini açar. Hatta bu gruplar, oyunlarının ilk prömiyerini bile burada yaparlar. En büyük destek de Genco Erkal’dan gelir ve geçtiğimiz Aralık ayında da İnsanlarım adlı oyununu kendilerine destek olmak için oynar. Tiyatro D22’nin kurulmasının üstünden bir yıl geçmiştir ve bu bir yılda sergiledikleri ve ağırladıkları oyunlarla adından söz ettirmeyi başarmıştır. Şimdi sıra bu başarıyı ve birinci yaşını kutlamaktadır. Tiyatro D22, şu sıralar 1 Mart’ta prömiyerini yapacakları yeni performansları Karabatak‘ı tüm tiyatro dostları ile buluşturacak olmanın heyecanını yaşıyor.
Bu genç grubun ismini sizler gibi ben de ilk duyduğumda haliyle ne anlama geldiğini merak ettim. D22 ne demek, D ne demek ve 22 ne demek diye araştırmaya başladım. Daha önce maggerlardan Algodon’un Berkay Ateş ile yaptığı ropörtaj ve kendi açıklamaları imdadıma yetişti ve neden bu ismi koyduklarını öğrenince zeka ve yaratıcılıklarına da ayrıca hayran kaldım. Tiyatrolarda genelde koltuklar tek sayılarda biter. Geneldir yani bu, tabii böyle olacak diye bir şey yok. D22 bir metafor. Bunu A, B, C, D diye alırsak, 21 de bittiğini var sayarsak… D22 ulaşamadığımız ama ulaşmak istediğimiz ilk insan. Bu P33 de olabilirdi, biz D22’yi tercih ettik. Eğer alternatif bir iş yapılıyorsa, bunu yapmaya böyle bir isim koymakla başlamışlar. Çok da iyi etmişler böylece biz de alternatif bir deneyimi ilk önce isimlerini duyarak başlamış oluyoruz.
1 Mart’taki yeni oyunlara çeyrek kala yine başta Bent ve 25 olmak üzere 4 farklı oyunla Şubat ayını bitirecekler. Oyunları henüz görmediyseniz, bence acele edin. Çünkü bu oyunlar, bundan sonra göreceğiniz ve görmekten çok mutlu olacağınız yeni oyunların teminatı olacak. Bu ay finali ise çok farklı bir performansla yapacaklar. İlyas Odman Happy Happy Together ile sahnede olacak yani bu demektir ki bu ay bitmeden Tiyatro D22’ye mutlaka uğranılacak.
ŞUBAT OYUNLARI
21 Şubat Cuma: Yirmi Beş
22 Şubat Cumartesi: Bent
23-24 Şubat Pazar-Pazartesi: Arap Gecesi
25 Şubat Salı: D Blok D:7
27 Şubat Perşembe: Happy Happy Together – İlyas Odman
*** Oyunlar ile ilgili detaylı bilgiye www.tiyatrod22.com adresinden ulaşabilirsiniz.
İlk yorumu siz yazın!