Trolltunga Tırmanışı: Bir Norveç Efsanesi'nin İzinde
Vakti zamanında bir ‘”Instagram” fotoğrafını görüp, giden kişiyi kıskandıktan sonra araştırmaya başlayarak öğrendiğim Trolltunga Kayası’nı bir gün yürüyebileceğim aklımın ucundan geçmezdi. Sınırlarınızı zorlayacağınız, kendinizle bolca vakit geçireceğiniz, bir seyahat için hem fiziksel hem de maddi anlamda hazırlık yapacağınız bir yürüyüş rotası Trolltunga. Son yıllarda Norveç’in en popüler yürüyüş rotalarından biri olan Trolltunga yürüyüşüne dair her şeyi bu seyahat yazısında sizlere aktarmak istedim. Trolltunga yürüyüş rotasında işinizi kolaylaştıracak, sizi yeni ufuklara sürükleyecek, belki de Norveç’e hemen bir bilet aldıracak bu rotanın detaylarından bahsetmeye başlayalım.
Yüzyıllara Meydan Okuyan Oluşum
Trolltunga, Norveç’in Hordaland bölgesinde Odda’ya bağlı olan bir tırmanış rotası ve uzayan adeta bir dil şeklinde olan bir kayanın adı. Denizden yüksekliği yaklaşık 1100 metre olan bu kayanın 10.000 yıl önce buzul zamanında oluştuğu düşünülüyor. Norveç’in efsanelerine konu olan olan Troll adını verdikleri yaratıklar var. Efsanelerine göre insana benzeyen, kocaman kulakları ve burunları olan bu mistik yaratıklar dağlarda yaşarlarmış. Norveç’in simgelerinden olan bu kayaya da bu nedenle Trolltunga yani Troll’un dili adı verilmiş.
Trolltunga Nasıl bir Rota?
Trolltunga aslında deneyimli yürüyüşçülere hitap eden, orta zorlukta sayılabilecek Norveç’teki ve aynı zamanda Avrupa’daki en popüler yürüyüş rotaları arasında. Kendi başınıza yönlendirmeler sayesinde sorunsuz yürüyebileceğiniz Trolltunga’da yürüyüşün ilk başlangıcı ile ‘’çok zormuş’’ hissiyatına kapılabilirsiniz çünkü iki kilometreye yakın kırk beş derecelik bir dik yokuş ile yürüyüş başlıyor. Ağırlıklı olarak kayalık taşlardan oluşan engebeli yolu tırmanmanız, yer yer de iplere tutunarak dengenizi sağlamanız gerekiyor. 11 km çıkış, 11 km iniş şeklinde toplam 22 km’lik bir yürüyüş rotası iken son çalışmalar sonrasında 28 km’ye çıkarılmış bir rota Trolltunga. Eğer deneyimli bir yürüyüşçü iseniz çıkış 4-5 saat arası; dönüş de benzer süreler de tamamlanıyor. Benim gibi yılda birkaç defa bu tarz yürüyüş yapan biriyseniz biraz daha uzun sürüyor. Trolltunga yürüyüş rotası boyunca kırmızı renkte olan ‘’T’’ işaretlerini takip edebilir, kilometre başına rotanın kaçta kaçını yürüdüğünüze dair bir bilgilendirme tabelası görebilirsiniz. Bu yüzden endişe edecek bir durumda ortadan kalkıyor, rotadan sapmak pek olası değil.
Rota fotoğrafta da göreceğiniz üzere oldukça inişli ve çıkışlı. Bazen dümdüz 2-3 km yürürken, bazen bir kayanın üzerinde elleriniz yerde keçi gibi tırmanabilirsiniz. Yani bu yolculukta her şeye hazırlıklı olmanız gerekiyor. Yol boyunca size Norveç’in şahane doğa manzaraları eşlik ediyor bundan emin olabilirsiniz. Norveç’in havası adeta Karadeniz iklimindeki gibi… Bir an güneş açıyor ve bunalıyorsunuz, bir an için hava birkaç defa dönebiliyor ve buz gibi bir rüzgar yüzünüze yüzünüze esebiliyor. Doğal yapısı gereği rota oldukça kayalık. O nedenle yürürken dikkatli olmakta fayda var. Yürüyüş yaptığınız zamana göre dağ yamaçlarında olan karlar hala erimemiş olabilir ya da yavaş yavaş erimeye başlamış olabilir. Bazen karlı yollardan, bazen kaygan kayalıklardan, bazen ise çamurlu patikalardan geçeceğiniz için hazırlıklı olmanızda fayda var. Yol boyunca akan temiz akarsular ve minik şelaleler göreceksiniz. Litrelerce su taşımanıza bu nedenle de gerek yok. Doğal, katkısız, kaynağından gelen suyu gönül rahatlığı ile içebilirsiniz.
Yaklaşık 6 saat süren yolculuğum sonunda Trolltunga kayası göründü. Kelimeler benim için artık kifayetsiz kaldı. Hayalini kurduğum, sınırlarımı zorlanmaktan geri durmadığım bu yolculuk benim için birden ‘’bu kadarmış işte’’ hissiyatına dönüştü. Benim gibi bu yolculuğu yapan bir sürü insanla selamlaşıp, kaya manzaralı bir yerde oturup, yemeğimi yedim. Benim gibi günübirlik bu rotayı yürüyenlerin yanında geceyi burada kamp yaparak geçirecekleri gözlemledim. Eğer çadır, mat, tulum taşımak isterseniz bir gece burada kamp yapabilirsiniz.
Hardenger Fjord’unun bir parçası olan Sorfjord manzarasını izleyerek Trolltunga kayasına çıkıp, o meşhur ‘’hatıra fotoğrafını’’ çektirmek için sıraya girmelisiniz. Son yıllarda oldukça popüler bir rota olduğu için bu sıranın oldukça fazla uzun olduğunu belirtiyorlar. Yükseklik korkusuna kapılmadan kayanın oldukça kalın ve sağlam olduğunu görünce rahatlıkla üzerine çıkıp, poz verebilirsiniz. Kayanın ucunda poz vermek isterseniz, dikkatlice yavaş yavaş oturarak kayanın ucuna gitmenizde fayda var. Tek başına çıktıysanız birinden fotoğrafınızı çekmesini rica edebilirsiniz. Herkes birbirine yardımcı oluyor bu konuda.
Sırada dönüş yolu var. Çıkış ne kadar zorsa dönüş yolculuğu da o yorgunluk hali eklenince bir hayli zor oluyor. Aynı yolu tekrar benzer bir süre zarfında yürümeniz gerekiyor. Dikkatli olmanızda fayda var yorgunluk ve bitkinlik hali ile bir kaza yaşayabilir, dengenizi kaybedebilirsiniz inerken. Bu esnada bol bol dinlenin, acele etmeyin ve enerjinizi dengeleyecek bir şeyler mutlaka atıştırın. Günün sonunda rotayı tamamladığınızda, dönüp kendinize ”İyi ki yapmışım!” diyeceksiniz, emin olun.
Trolltunga Planı Yapmadan Önce Dikkat Edilecekler
*Norveç’te toplu ulaşım oldukça zahmetli ve maliyetli. Bu nedenle tek de gidiyorsanız, grupla da gidiyorsanız araba kiralamanızı tavsiye ederim. Altınızda araba olduğunda Norveç’te her yere kolayca ve istediğiniz saatte gidebilirsiniz.
*Yürüyüşten en az bir gün önce Trolltunga’nın bulunduğu Tyssedal şehrine gelmenizi tavsiye ederim. Zorlu yolculuk öncesi hem güzel bir dinlenir, hem de minik bir alışveriş yaparsınız. Sabahın erken saatlerinde rotaya başlamak oldukça önemli.
*Norveç seyahatine karar verdikten sonra en azından 3-4 ay kondisyonunuzu arttırmanızı, zorlu birkaç rota yürüyüşü yapmanızı ve bedeninizi bu yürüyüş için zorlamanızı öneririm. Bu rota maalesef kolay bir rota değil.
*Kocaman bir sırt çantası yerine yürüyüş esnasında işinize yarayabilecek eşyalar için yeterli olan bir sırt çantası ile yürüyüşe başlamanızı öneririm. Konserve, enerji veren yiyecek ve barlar, sandviç, yedek t-shirt, yedek çorap, yağmurluk, polar, mont, iyi bir yürüyüş ayakkabısı, su şişesi, hijyenik ürünler (doğada tuvalet kavramı için) yürüyüşün olmazsa olmazlarından. Çok kalın giymenize gerek yok. Doğa yürüyüşlerinde geçerli olan inceden sıkıya doğru giyinme kuralını uygulamanız yeterli.
*Yürüyüşün başladığı Trolltunga otopark kısmında hediyelik eşya ve sınırlı sayıda yiyecek satan bir kafe var. Tuvalet mevcut bu alanda. Yürüyüş öncesi veya sonrası bu alanda da kamp yapabilir veya arabınızda kalabilirsiniz. Tüm gün otopark ücreti uygulaması mevcut.
*Trolltunga yürüyüş gününü daha önceden belirlemeyin. Ülkeye gittiğinizde 3-4 günlük hava durumuna bakarak rotayı yapacağınız güne karar verin. Sis ve yağmurlu bir günde rotaya çıkılması tehlikeli olduğu için genelde önerilmiyor.
Nasıl Gidilir?
Birinci Yol: Araç ile geliyorsanız, genelde Bergen yönünden buraya geliniyor. Kısmen otoban, kısmen köy yollarından, daracık ama muhteşem manzaraya sahip yollardan Tyssedal’a kadar gelmeniz gerekiyor. Bu da Bergen’den yaklaşık 3 saat sürüyor. Tyssedal’a geldiğinizde yolda Trolltunga tableasını göreceksiniz. Yürüyüşün başladığı otopark noktasına gelmeniz için de yine virajlı ve dar bir yoldan arabayla tırmanmanız gerekiyor, Bu yol da yaklaşık 20 dakika sürüyor.
İkinci Yol: Kendi başınıza araçsız geliyorsanız genelde takip edilen rota Bergen treni ile Voss şehrine gelmek, sonrasında istasyon civarından kalkan Odda otobüsüne binmek oluyor. Bu otobüsle yukarıda bahsettiğim Tyssedal durağına gelebiliyorsunuz. Oslo’dan direk Odda otobüslerine de binebilirsiniz. Voss’tan süren yolculuk Odda’ya yaklaşık olarak 7 saat sürüyor. Tyssedal’e geldiniz ama yol bitmiyor. Araçla 20 dakika yukarıya tırmandığınız rotayı çıkmanız lazım ve burada yapılacak tek şey otostop çekmek. Çıkan araba çok, mutlaka sizi birileri alacaktır. Bu ulaşımın maliyeti ise oldukça yüksek. Norveç’te toplu ulaşım ve hizmetler oldukça pahalı maalesef.
Ne Zaman Çıkmalı?
Genel olarak dağlarda karların eridiği, yürüyüş yollarının açıldığı ve uzun günlerin olduğu Haziran-Eylül ayları arası tavsiye edilen tarih aralığı. Bu aylar dışında hava erken kararmaya başladığı ve de soğuk havalar birden dağa indiği için yürüyüş tehlikeli olabiliyor. Son yıllarda kış mevsiminde profesyonel turlar eşliğinde de karlar altında bu rotayı yürüyen deneyimli yürüyüşçüler mevcut. Bildiğim kadarıyla kış mevsiminde bireysel yürüyüşlere izin verilmiyor. Ama ekimde o rotayı yapan insanlar da mevcut. Hava muhalefeti nedeni ile Temmuz ayında yapamayan insanlar da var. Yani aslında tamamen şans; bir de doğanın sizden yana olması gerekiyor.
Trolltunga Öncesi veya Sonrası Konaklama Önerisi
Trolltunga Guesthouse: Burası tırmanış noktasına çok yakın. Araba ile çıkacağınız 20 dakikalık yokuşun hemen başlangıcında yer alıyor. Önceden rezervasyon yapmakta yarar var çünkü her daim yürüyüşçüler tarafından tercih edilen bir yer ve burası geç saatlere kadar açık.
Hardanger B&B: Trolltunga’ya yaklaşık 40 dakika uzaklıkta bir konaklama yeri. Biz manzarası nedeniyle burayı tercih ettik. Güvenli ve temiz bir konaklama tesisi. Banyo ve mutfak ortak, odalar ise 2-3-4 kişilik olarak değişiyor.
Doğa yürüyüşü severlere, kendi sınırlarını keşfetme ile yanıp tutuşanlara ve gerçekten Norveç’in tarif edilemeyecek eşsiz doğasında özel bir deneyim yaşamak isteyenlere Trolltunga Yürüyüş Rotasını öneririm. Korkmayın; bahaneleri kenara atıp kendinize güvenin. Doğa sizi çağırıyor.
Kapak Fotoğrafı: Seyhan Ahen
İlginizi çekebilir: John Jamie’den Manzaralı Doğa Yürüyüşü Rotaları
İlk yorumu siz yazın!