Gelin zaman makinelerimize atlayalım ve tarihi 26 Ağustos 1924’a ayarlayalım yani Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bankasının kuruluş yılına! Cumhuriyetin ilk yıllarındayız: Hak edilmiş bir özgürlüğün gururu, yeni başlangıçlar ve umut dolu bir gelecek… İşte Türkiye İş Bankası o günlerden bugünlere tam 100 yıldır, ülkemizin sadece ekonomik değil, kültürel ve sosyal kalkınmasına da her türlü katkıyı sunmayı; kültür-sanatın, bilimin, eğitimin, sporun, çevrenin ve kültürel mirasın destekçisi olmayı, bu mirası gelecek nesillere aktarmak için çalışmayı sürdürüyor. 100. yılında Türkiye İş Bankası, bu öncü rolünün yansımalarını Ankara Ulus’taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde sergiliyor.

Türkiye İş Bankası - 100. Yıl Sergisi

16 Ağustos’ta kapılarını açan “İstikbalinizin Emniyeti: Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır” sergisi, Türkiye İş Bankası’nın geçmişten günümüze dek sürdürdüğü güçlü sosyal sorumluluk projeleriyle başlıyor. “En Büyük Yatırımımız Geleceğe” sloganıyla hayata geçirilen eğitim kurumları işbirlikleri, “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” yaratmak adına sürdürülen faaliyetler ve kadın istihdamına verilen önem ile ülkemizde girişimcilik alanının geliştirilmesi için hayata geçirilen ve “Büyük Hayalleri Olan Girişimciler Buraya” başlığı altında toplanan projeler, yazılı ve görsel içerikle destekleniyor. “Dünya Bizim Gelecek Bizim” başlıklı bölümde Türkiye İş Bankası’nın sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde ülkemizdeki ormanların ve denizlerin korunması, tarımsal üretimin yüksek teknolojik sistemlerle desteklenmesi ve Banka’nın geleceğe yönelik taahhütleri görülüyor.

Türkiye İş Bankası - 100. Yıl Sergisi

Sergi, Türkiye İş Bankası’nın eğitim, çevre girişimcilik alanındaki işbirlikleri ve projelerinin yanı sıra 1956’dan bu yana yayıncılık faaliyetlerini sürdürdüğü İş Bankası Kültür Yayınları‘na, 2000 yılından bu yana İş Sanat markası altında gerçekleştirilen sahne sanatları ve plastik sanatlar alanındaki etkinliklerine ve kültürel miras ile müzecilik alanlarında ülkemizin kültür sanat hayatına verdiği büyük desteklere de geniş yer ayırıyor.

“Sergimiz, Atatürk’ün işaret ettiği gibi, Cumhuriyet tarihinde ‘ekonomi bakımından başlı başına yer alan’ İş Bankası’nın, ülkenin küllerinden doğuş ve topyekûn kalkınma mücadelesine bir asır boyunca sağladığı katkıların bir özetini, Türkiye’nin bankası olmanın samimi hikayesini sunuyor.”
– Zuhal Üreten, İş Sanat Genel Müdürü


1930’lu yıllarda milli güreşçilerin desteklenmesi ile başlatılan spor desteklerini günümüzde Türkiye Satranç Federasyonu ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi sponsorlukları ile sürdüren Türkiye İş Bankası’nın spora verdiği desteğin tarihi ve ikinci yüzyıla taşıma vizyonu da serginin ana bölümlerinden biri.

Sergi ayrıca ziyaretçileri bir asırlık tarihi boyunca kendini zamanın akışına göre güncelleyen bir markanın reklam yolculuğuna davet ediyor. 1924 yılında başlayan ve sonraki yıllarda çeşitlenip gelişerek taşıdığı mesajlarla yaratıcılığı buluşturan reklamlar, Banka’nın ve reklamcılığın erken dönemini belgeliyor.

Türkiye İş Bankası - 100. Yıl Sergisi

Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Cumhuriyet’in kuruluş döneminin yönetim ve finans merkezi olan, Ankara’daki Ulus’un simgesel yapılarından ve Türkiye İş Bankası’nın üçüncü genel müdürlük binası olarak inşa edilen tarihi binada hizmet veriyor. Bina, İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından 1929’da inşa edilmiş ve o dönemden beri Cumhuriyet modernleşmesinin simgelerinden birine dönüşmüş. Müzenin kalıcı sergisinde Türkiye İş Bankası’nın kuruluş dönemine paralel olarak ülkemizin iktisadi bağımsızılığının kazanılmasına belge, fotoğraf, film ve objelerle aracılığıyla tanıklık etmek mümkün. Beş yıl önce açılan müze, bugün Ankara’nın kültür ve sanat hayatında önemli yeri olan, hem nitelikli koleksiyonu hem de sergileriyle ziyaretçiler için değerli bir kaynak niteliğinde. Müze pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında açık. “İstikbalinizin Emniyeti: Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır” sergisi ise ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Detaylı bilgi almak için tıklayın.