İlk yorumu siz yazın!
Unutma, Mutlu Bir Hayat Çok Az Şeye Bağlıdır: Okunmalı!
Son günlerde okuduğum kitaplar arasında en önyargılı yaklaşıp en sevdiklerimden birisi Marcus Aurelius’un öğretilerinden yola çıkarak Destek Yayınları tarafından basılmış, Özlem Esmergül tarafından hazırlanmış bu kısa ama çok tatlı kitap, “Unutma, Mutlu Bir Hayat Çok Az Şeye Bağlıdır” oldu.
“Yaptığın her işte doğruluk ve iyilikle ilerlemeye niyetli olduğun halde başaramadığında üzülme. Öfkeye kapılma, kendine güvenini yitirme. Her şeye yeniden başla. Eylemlerinin her koşulda insana yaraşır şekilde olması mutlu etsin seni.” Marcus Aurelius
Unutma, Mutlu Bir Hayat Çok Az Şeye Bağlıdır
Daha önce bilim adamları ve filozofların düşüncelerinden yola çıkarak derlenmiş kitaplar serisi yazan Allan Percey’de aldığım tadı bu kitapta da aldığımı söyleyebilirim.
Özellikle Stoa felsefesini benimsemiş ve bu sayede Roma’nın en başarılı beşinci imparatoru olmayı başarmış Marcus Aurelius’un hayatla ve benliğimizle ilgili sözlerinin günümüze uyarlanma şekli sade ama düşündürücü bir dil ile anlatılıyor kitapta.
Stoa felsefesinin çıkış noktasını düşününce aslında hayatın, sorunların içinde cevabı sunduğunu fark ediyor insan. Stoa felsefesinin ilaç tarifleri hazırlayan yani bir nevi Lokman Hekim olan Kıbrıslı Zenon tarafından bulunduğu biliniyor. Bir gün Zenon’un gemisi batıyor ve yaptığı ilaçlar, tarifleri ne varsa hepsi yok olup gidiyor. Bu durumda bile sakinliğini koruyan Zenon bunun hayatın ona gönderdiği bir mesaj olduğunu düşünüyor ve felsefeye yöneliyor. Bu felsefesini de bir verandada veriyor ve “veranda” anlamına gelen “stoa” da felsefeye isimini vermiş oluyor.
Marcus Aurelius, Stoa felsefesinin bilinen en ünlü isimlerinden biri. Hayatın çok da zorlamaya gelmediğini, aslında mutlu olmak için karmaşık ve zor süreçlere değil basit çözümlere ihtiyacımız olduğunu, doğayla uyumlu olursak gerçek cevabı bulacağımızı söylüyor. Yani yıllardır kişisel gelişim kitaplarında evirip çevirip önümüze sundukları gerçeklerden bahsediyor.
Kitapta geçen, 2000 yıl önce dile getirilen gerçekleri tekrar okuduğunuzda fark ediyorsunuz ki biz eğer bir durum kolaysa ondan şüphe duyuyoruz. Yani mükemmel olan ya da iyi olan hiçbir şey kolay değilmiş gibi düşünüyoruz. Halbuki Stoacılar hayatta gerçek mutluluğu yakalamak için basit düşünmek gerektiğini söylüyorlar. Yaşadığımız olayları olduğu gibi kabul ederek, içinde bulunduğumuz durumun tamamen geçici olduğunun farkında olarak ve sabırlı davranarak çok daha huzurlu ve mutlu yaşamamızın mümkün olduğunu savunuyorlar.
Stoa felsefesinin başarılı uygulayıcılarından biri olan Marcus Aurelius’a göre bir insan aşağıdaki özet olarak yazdığım maddeleri benimsediğinde mutlu olur.
Stoa Felsefesine Göre Mutlu Olmak
- Şu andan başka kaybedecek bir şeyin olmadığını fark ettiğinizde,
- Samimi ve dürüst olduğunuzda,
- Adil davrandığınızda,
- Kendinize ve başkalarına haksızlık etmediğinizde,
- Arzularınızı sınırlandırdığınızda,
- Her şeyin gelip geçici olduğunun farkına vardığınızda,
- Size acı veren olaylara ve durumlara karşı yargılarınızı ve yorumlarınızı değiştirdiğinizde Stoa felsefesine göre mutluluğa ulaşabilirsiniz.
Belki gerçekten de artık hepimiz Stoa felsefesini benimsemeliyiz. Yani, mutlu olmak, başarılı olmak ya da Marcus Aurelius’un da dediği gibi insanca yaşamak çok da karmaşık bir konu değildir belki…
Kitabı almak için tıklayın.
Kapak fotoğrafı: Instagram / @ zamaneehanimefendisi
İlginizi çekebilir: BiblioMagger’dan Kitap Önerileri
Travmatik anın içinde değilken bu tarz kitapları, düşünceleri ve felsefeleri okumak, hayat normal akışındayken de küçük küçük uygulamaya başlamak bizi zor zamanlara hazırlıyor. Yani tüm öğrendiklerimizi kötü bir olayla karşılaşınca değil de normal akıştayken de hatırlayabilmek ve uygulamak çok değerli. Yazınız da öyle.
Evet cok haklısınız ama travmatik olaylar yasamadan bu tarz felsefelerin aslinda ne anlatmak istedigini anlamiyoruz pek. Oyle programlanmisiz galiba 😊
Ah evet kesinlikle öyle.