Pop Art Sanatçısı Wayne Thiebaud: 5 İkonik Resmine Bakış
ABD’nin en üretken ressamlarından biri olarak tanınan Wayne Thiebaud, geçtiğimiz Kasım ayında 100 yaşına girdi ve hala her gün sanatını icra etmeye devam ediyor. Sanatçı özellikle gündelik hayatında sıklıkla kullandığı alanlarda; bodrumda, garajda, mutfakta resim yaparak insanları ve manzaraları odağına alıyor. Pop sanat akımında yer alan sanatçı, aşırı tüketim ve çocukluk nostaljisine odaklanan renkli resimleriyle Amerikan kültürüne olan bakış açısını izleyenleriyle buluşturuyor.
“Resmin kendisi bir tür mucize.” -Wayne Thiebaud
Thiebaud uzun süren kariyer yolculuğunda; çizgi romanlar çizdi, bir dönem Walt Disney’in animatörlüğünü yaptı, karikatüristlik, illüstratörlük, tasarımcılık ve reklam sanatçılığı gibi de pek çok farklı görevde bulundu. Hatta Hava Kuvvetleri’nde ordu için duvar resimleri bile yaptı. Daha sonra da California Üniversitesi, Davis’te profesör olarak çalıştı. Şu anda ise Kaliforniya’da yaşıyor ve çalışıyor.
Wayne Thiebaud’un Renkli Kariyerini Yansıtan Beş İkonik Tablo:
Cakes, 1963
Thiebaud denince akla ilk farklı şekillerdeki pastaları içeren rengarenk çalışmaları geliyor. Henüz gençken, dondurma ve sosisli sandviç satan bir büfede çalışma tecrübesi ona gelecekteki resimleri için ilham veriyor. 1963’te boyadığı ‘Cakes’ adlı ünlü eserinde, farklı enerjik tonları, cesur hatları ve gölgeleri ile 13 pasta çeşidini sıralı bir şekilde sergiliyor.
Three Machines, 1963
Amerika’nın tüketim alışkanlıklarının nostaljik bir tasviri olan Three Machines adlı çalışması, içinde şeker bulunan üç sakız makinesini renkli bir şekilde ele alıyor. Parça, sanatçının kendi çocukluk anılarına bir bakış sağlıyor ve sıradan ancak duygusal nesnelere olan derin takdirini yansıtıyor. Thiebaud, çocukluk mutluluğu duygularını uyandırmak için eserinde ağır pigmentler ve parlak renkler kullanıyor. Kanvas tablo üzerine yağlı boyayı, 1930’ların sonlarında serbest çalışan bir karikatürist olarak ilk deneyimlerinden kaynaklanmış olabilecek bir tarzda işliyor.
Green Dress, 1966
Green Dress çalışması için Thiebaud, kendi kızı Twinka’yı bir taburede oturtup elinde bir kağıt parçasıyla resmediyor. Pasta resimlerinde olduğu gibi bu çalışmada da konu sessiz bir arka planda gösteriliyor ve gölge ile vurgulanıyor. Özne, izleyiciye boş bir ifadeyle bakıyor. Thiebaud’un konuyla olan kişisel ilişkisi göz önüne alındığında bu izleyicinin gözünde şaşırtıcı bir şekilde kopma duygusu uyandırıyor. Thiebaud bu resme 1966’da başlıyor, ancak tam 51 yıl sonra 2017’de tamamlayabiliyor.
Sunset Streets, 1985
Thiebaud, 1970’lerde manzara resimlerine başlıyor ve sonraki 20 yıl boyunca onları üretmeye devam ediyor. Summer Streets, bir yaz akşamında San Francisco’nun yollarını anlatıyor. Canlı, zıt tonlar ve dramatik gölgelerle işlenmiş, Thiebaud’un ruh halini renklerle yakalama yeteneğini sergiliyor. Binaların kenarları düz pigment alanlarıyla işli, ancak yakından baktığınızda; mavi, turuncu, sarı ve yeşil pigmentlerle zarif bir şekilde çizildiğini görüyorsunuz. Bu, Thiebaud’un resimlerinin belirgin bir özelliği. Çizgiler, nesneler ve çevreleri arasında aracılık ederek eğlenceli bir renk cümbüşü yaratıyor.
Mickey Mouse, 1988
Thiebaud’un ikonik çizgi film karakteri Mickey Mouse’u tasviri, Disney’in altın çağına bir selam niteliğinde yapılıyor. Thiebaud, Goofy, Pinocchio ve Jiminy Cricket gibi binlerce ayrı karakter karesi çizdiği Walt Disney Stüdyoları’nın animasyon bölümünde bir yaz boyunca staj yapıyor. Sanatçı, özel yağlı boyalarını kullanarak Mickey’yi konunun şakacı enerjisini uyandıran canlı tonlarda işliyor. Diğer birçok çalışması gibi, Thiebaud da abartılı bir gölgenin akıllıca kullanımıyla konunun kişisel önemini vurguluyor.
Kapak Fotoğrafı: kcet.org
İlginizi çekebilir: İlke Hazer’den Wayne Thiebaud
İlk yorumu siz yazın!