Yapılacaklar Listesi: Hazırlama ve Uygulama İpuçları
Günlük, haftalık, aylık ya da uzun vadeli yapılacaklar listeleri… Bazılarımızın bitirilecek işleri, hatta gidilecek mekanları, izlenecek filmleri bile içinde tuttuğu, uzayıp giden listeleri vardır. Bu kişilerin, yani liste hazırlama ve uygulama işini benim gibi çok seven ve uygulayanların kendi standartlarını, kendi kurallarını yaratmış olduğuna eminim. Bense listelere şans vermek isteyenlere, gerçek bir “lister” olup işleyen bir liste hazırlamayı ve tabi sonrasında uygulamayı mümkün kılacak konulardan bahsedeceğim.
Yapılacaklar Listesi Hazırlama
Benim oldukça ciddiye alarak ince ince işlediğim listelerim, sizin için de daha önce bullet journal‘lar ile ilgili yazdığım yazıyı da kapsayan bir tutkuya pekala dönüşebilir. Bunun için kendi içinde zaman, gerçekçilik ve motivasyon ana başlıklarına ayırabileceğimiz ve size de iyi geleceğine inandığım notlarım şu şekilde:
Gerçekçilik
Yapılacaklar listesi yaparken en önemli şey yapılabilir işlerden oluşan gerçekçi bir liste ortaya koymak ve o listenin yapılabilirliğine inanmak. Gerçekçi listeler yapmak için benim yaptığım gibi uzun ve kısa vadeli demeden ya da konu ayrımı yapmaksızın tüm planlamaları yazıp; sonrasında bunları günlük, haftalık, aylık olarak ayırmanız faydalı olabilir. O güne ya da o haftaya yapılması mümkün olmayan işler yazmak, gün sonu ya da hafta sonunda tamamladığınız iş sayısını düşüreceği için gerçekçi olmayan listelerin motivasyon ve güven kaybına neden olduğunu defalarca gördüm. Bu nedenle kendinize karşı acımasız olmayın, yalnızca gerçekçi olun yeter.
Zamanlama
Günlük, haftalık, aylık listeler yaparak hem büyük resmi görmek hem de planlarınızı zaman skalalarına bölmek mümkün oluyor. Ben en azından haftalık ve günlük planlamanın çok olumlu etkileri olduğunu söyleyebilirim. Sabah uyandığınızda o gün yapmanız gerenleri bilmek, bazı günlük hedefleri öğleden önce veya sonra olarak ayırmak, hem zamanı daha efektif kullanmanıza, hem de her işe ideal zaman ayırmanıza yardımcı oluyor. Bunların yanı sıra bir diğer seçenek, aylıktan sonra “uzun vadeli işler” listesi oluşturmak olabilir ki bu listede ucu açık tarihli işler bulunabilir. Ancak unutmayın, listenin amacı hayatınızı düzene sokmaksa, takvim ve “deadline” olmadan düzeni yakalamak zorlu olacaktır.
Listelerin hazırlanmasında gözden kaçan bir husus da listelerin hazırlanma zamanı. Ben en uygun zamanın sabah saatleri olduğunu düşünüyorum ve kendim de o şekilde uyguluyorum. Sabah saatlerinde, henüz stres bizi esir almamışken sakin ve rasyonel oluyoruz. Bu şekilde liste yapmak da her zaman daha olumlu sonuçlar veriyor. Akşam saatlerinde iş ve görev motivasyonunun yorgunluğa bağlı olarak düşeceğini ya da stresli kalemlerin listenizde olduğu zamanlarda bu işleri akşam düşünmenin uykunuzu bile kaçırabileceği tahmin etmek zor olmayacaktır.
Motivasyon
Başarılı bir şekilde hazırlanmış bir yapılacaklar listesi, başarılı bir kolaj gibidir bana göre. Farklı konular ve kolay ya da zor dengesi korunarak oluşturulan listede kolay işlerden başladığınızda attığınız “tik”, motivasyonuzu yükselteceğinden, sonra gelen zor ve komplike işlere daha yüksek enerjili başlamış olursunuz. Fiziksel enerji harcamanız gereken bir işten sonra bilgisayar başında yapabileceğiniz bir işe geçmek de yine farklı motivasyon dengeleri oluşturmanız için size yardım eder diye düşünüyorum, böylece dengeli bir biçimde listenizi tamamlayabilirsiniz.
Şayet geleneksel yöntemlerden, deftere kağıda not alma felsefesinden pek de hoşlanmayanlardansanız daha planlı ve verimli olmanıza yardımcı edecek uygulamalarla ilgili yazımda söz ettiğim “todoist” ya da benzeri uygulamalara göz atabilirsiniz.
Yapılacaklar listesi hazırlama işi ne roket bilimi, ne de ölümsüzlüğün sırrını veriyor. Ancak iş hayatında, kendimizi bir toz bulutu içinde kaybolmuş gibi hissettiğimiz zaman zihnimizde güvenli bir bölge oluşturarak tekrar iyi hissetmemizi, kendimizi güvenmemizi sağlayan ve hayatımızı düzene sokan bir ayrıntı. Sosyal hayatta ise farkında olmadan hedeflerimize daha da yaklaştıran ve şikayet ettiğimiz zamansızlık girdabından çıkmamızı sağlayan bir alışkanlık.
Çantamıza atacağımız bir defter, masamızda bulunan bir kağıt ya da daime elimizde bulunan telefon veya tablet ile işe başlamak oldukça kolayken bence ertelemeyin ve siz de listeleyin!
Herkese bol keşifli günler. 🙂
İlk yorumu siz yazın!