İlk yorumu siz yazın!
Yazarların Müzeleri: İstanbul'da Edebiyatın İzinde
Uğruna şiirler yazılan, tarihte birçok efsaneye şahitlik eden, adına filmler yapılan, burada yaşayan herkesin büyüsüne kapıldığı bir şehir İstanbul. Bunca edebi esere konu olmuş, güzelliğiyle dillere destan olmuş İstanbul’un şairlerinin nerede yaşadığıysa büyük bir merak konusu. Biz de, İstanbul’daki yazarların müzeleri peşinden gittik ve onları sizin için yazımızda bir araya getirdik. İstanbul’un birçok semtinde yaşamış olan yazarlarımızın müzeye dönüştürmüş evlerini gelin birlikte gezelim.
İstanbul’daki Yazarların Müzeleri
Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Burgazada Konum
Kitaplarının telif haklarını ve mal varlığını Darüşşafaka’ya bağışlayan, Türk edebiyatının usta hikayecilerinden Sait Faik Abasıyanık‘ın bir zamanlar evi olan Burgazada’daki köşk, ölümünden sonra Sait Faik Abasıyanık Müzesi olarak hayata geçirildi. Edebiyat tarihinde; “Yalnızlık dünyayı doldurmuş. Sevmek, bir insanı sevmekle başlar her şey. Burada her şey bir insanı sevmekle bitiyor.” cümlesiyle edebiyatımızın en romantik yazarlarından biri olan Sait Faik’in müzesini dolaşırken yüzünüzden tebessümün eksik olmayacağına eminiz. Müzede Sait Faik’in el yazması eserleri, fotoğrafları ve eşyaları bulunuyor. Müzedeki hatıra defterine duygu ve düşüncelerinizi yazmayı unutmayın. Müzeyi, çarşamba gününden cuma gününe kadar her gün, 10.30-17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Eserlerinden adaları, balıkçıların, maviliği eksiltmeyen Sait Faik’in Semaver, Alemdağ’da Var Bir Yılan, Mahalle Kahvesi gibi birçok hikayesini mutlaka okumanızı öneriyoruz.
İlginizi çekebilir: Halil Gökhan’dan Sait Faik Abasıyanık
Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, Heybeliada Konum
Adalardaki evi müzeye dönüştürülmüş yazarlarımızdan bir diğeri: Hüseyin Rahmi Gürpınar. Türk edebiyatında sokağın dilini eserlerine taşımış bir yazar olarak bilinen ve dantel örmesiyle herkesi şaşırtan Gürpınar’ın eviyse Heybeliada‘da edebiyat severleri bekliyor. Heybeliada Ruhban Okulu’nun karşısındaki müzede, şairin el işleri ve kitapları bulunuyor. Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-16.00 arasında müzeyi ziyaret edebilir; Hüseyin rahmi Gürpınar’ın, adanın en güzel tepelerinden birinde konumlanmış evinde manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Değerli yazarın Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Şık, Mürebbiye, Metres gibi eserlerini mutlaka okumalısınız.
Reşat Nuri Güntekin Müzesi, Büyükada Konum
Ve sıra geldi; adalarda yaşayan, Cumhuriyet döneminin en önemli romancılarından biri olan Reşat Nuri Güntekin‘in evine… Burası aslında Reşat Nuri Güntekin’in kendi evi. Bu yüzden diğer yazarların müzeleri gibi içine girip gezemiyorsunuz. Ancak Büyükada’daki Maden turunuz sırasında yeşilliklerin içinde pembe panjurlarıyla parlayan bu evi dışarıdan görmek, bir hatıra fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz. Reşat Nuri Güntekin’in en ünlü eserlerini bu evde yazdığı biliniyor. Kitapları filmlere ve dizilere uyarlanan, konuşma dilinin zenginliğini yansıtan yalın eserleriyle tanınan Güntekin’in; Acımak, Yaprak Dökümü, Çalıkuşu, Yeşil Gece, Anadolu Notları gibi kitaplarını mutlaka okumalısınız.
Aşiyan Müzesi, Tevfik Fikret | Bebek Konum
Servet-i Fünun döneminin en bilindik şairlerinden olan, hatta Servet-i Fünun Edebiyatı’nın kurucularından olan Tevfik Fikret’in bir zamanlar yaşadığı, ölümünden sonra müze haline getirilen köşkü: Aşiyan. İç ve dış tüm çizimlerini Tevfik Fikret’in yaptığı, “kuş yuvası” anlamına gelen Aşiyan, İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Bebek‘te bulunuyor. Müzede sadece Tevfik Fikret’in eserlerine ve hayatına dair eşyalar değil; Servet-i Fünun dönemi edebiyatçılarından birçok şair ve yazara ait eserler de bulunuyor. Müzeyi pazartesi günleri hariç her gün 09.00-16.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Türk edebiyatında İstanbul’u anlattığı “Sis” şiirini, çocuk kitabı Şermin’i, bütün şiirlerinin bulunduğu Haluk’un Defteri’ni mutlaka okumanızı öneririz.
İlginizi çekebilir: Arşipel Balıkçısı’ndan Aşiyan Köşkü
Yahya Kemal Müzesi, Beyazıt Konum
Şiirlerinde musiki ve söz sanatları hakim olan Yahya Kemal Beyatlı‘nın müzesi, Beyazıt‘ta bulunuyor. Şairin özel eşyaları, kitapları, hatıraları, el yazısı eserleri… Bu müzede Yahya Kemal’e ait birçok hatıra sergileniyor. Diğer müzelerden farklı olarak Yahya Kemal Müzesi’nin kapısı her zaman kilitli tutuluyor; bir ziyaretçi geldiği zaman açılıyor. Kısacası kapısında kilit gördüğünüzde müzenin kapalı olduğunu düşünüp geri dönmeyin; hafta içi her gün 10.00-16.00 arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Yaşamında kendi eserlerini bir kitap halinde yayınlamamış olan Beyatlı’nın ölümünden sonra kitaplarının enstitü tarafından yayınlandığını söylemeden geçmeyelim. Bu eserlerden; Kendi Gök Kubbemiz ve Edebiyata Dair gibi birçok kitabını okumanızı öneririz.
Ahmet Hamdi Tanpınar Müzesi, Fatih Konum
Roman, deneme, şiir, eleştiri, inceleme ve araştırma gibi çok çeşitli türlerde eser vermiş, edebiyatımızın mihenk taşlarından biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar… Hem kütüphane hem müze işlevi gören Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi, İstanbul’un tarih kokan semtlerinden Fatih’te, Gülhane Parkı’nın içinde yer alıyor. Çeşitli yazarların şahsi eşyalarının da bulunduğu bu müzede 9000’e yakın kitap bulunuyor. Şimdilerde editörlerin, yazarların ve edebiyatla ilgilenenlerin buluşma noktası olan müze, pazar günleri hariç her gün 10.00-19.00 arasında ziyaret edilebiliyor. İz bırakan romanların yazarı olarak da tanıdığımız Tanpınar’ın; Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Beş Şehir, Suat’ın Mektubu gibi eserlerini mutlaka okumanızı öneririz.
İlginizi çekebilir: Bülent Tunga Yılmaz’dan Ahmet Hamdi Tanpınar
Orhan Kemal Müzesi, Cihangir Konum
Türk edebiyatında Mehmet Raşit Öğütçü takma adıyla, imzasıyla da tanıdığımız Orhan Kemal‘in müzesi, Cihangir‘in tatlı yokuşlardan birinin sonunda bulunuyor. Toplumcu Gerçekçi akımın yazarından Orhan Kemal’in, kullandığı daktilodan giydiği giysilere, şahsi fotoğraflarından hakkındaki yazılara ve eserlere kadar birçok şey müzede sergileniyor. Orhan Kemal Müzesi, pazar günleri hariç her gün 10.00-18.00 arasında ziyaret edilebiliyor. Türk edebiyatının en iyi köy romanlarının yazarının, Ekmek Kavgası, Bereketli Topraklar Üzerinde, Eskici ve Oğulları, Baba Evi gibi kitaplarını okumanızı öneririz.
Sizin ekleyeceğiniz bir yazar müzesi var mı? Varsa, yorumlara bekliyoruz.
Kapak fotoğrafı: Instagram / @guzelistanbul__
İlginizi çekebilir: İstanbulFaneur’den İstanbul Müzeler
Kemal Tahir’in eşi tarafından kurulan vakıf sayesinde yazarın yaşadığı ev müze haline getirilmiştir. Şaşkınbakkal’da yazarın son 10 yılını geçirdiği ve vefat ettiği bir apartman dairesi olan müze son derce mütevazi bir yapıya sahiptir. Müze evi içinde yazara ait olan 9 bin kitap, el yazmaları ve kişisel eşyaların sergilendiği tarihe yolculuk yapacağınız bir edebiyat müzesidir.