Yeni Metin Festivali 11: Tiyatro Sınırlar Ötesine Taşınıyor
Takipçisi ve daimi izleyicisi olduğumuz festivallerde sırayı Yeni Metin Festivali alıyor. İlk ve tek okuma tiyatrosu festivali özelliğine sahip bu organizasyonda konseptimiz ‘Sınırların Ötesinde Tiyatro’, temamız da ‘Korku’. 26 Kasım-4 Aralık 2022 tarihleri arasında Türk ve yurtdışından oyun yazarları ve yönetmenleri bir araya gelecek, 6 yeni oyunun okumasının yanı sıra Yönetmenlik Projesi kapsamında 4 yeni oyun da izleyiciyle buluşacak. DasDas Açık Sahne ve Alternatif Sahne’de sahnelenecek oyunların hazırlığında son dönemece girildiyse, bizler de geri sayıma başlayabiliriz demektir.
Galata Perform‘un geleneksel olarak düzenlediği ve odağında oyun yazarlığı olan Yeni Metin Festivali bu yıl 11. kez “Korku” temasıyla 26 Kasım-4 Aralık 2022 tarihleri arasında DasDas Sahne’nin ev sahipliğinde tiyatro severlerle buluşacak. Bu yılın ayrı bir özelliği daha var; ‘Sınırların Ötesi Tiyatro’ olarak alt başlık açılıyor, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Telif Hakları Müdürlüğü tarafından destekleniyor, yerli oyun yazarlarının oyun okumalarının yanı sıra, Yönetmenlik Projesi kapsamında 4 oyun sergileniyor ve yurtdışından katılımcılarla Türkiye’den yazar ve yönetmenlerin bir buluşma alanına dönüşüyor. Yerli ve misafir oyunlarla dolu dolu geçecek Yeni Metin Festivali 11’i bekletmemek adına, programa ve detaylarına birlikte bakalım.
Yeni Metin Festivali Programında Neler Var?
Kozmik Korku ya da Brad Pitt’in Paranoyaya Kapıldığı Gün – Oyun Okuması
26 Kasım Cumartesi, 18:00
Yazan: Christian Lollike
Yöneten: Yeşim Özsoy
Oyunun yaratıcı ve ilginç ismi, salonda en önde yerimiz almamıza yetiyor. Son yıllarda özellikle uluslararası alanda ilgi çeken Kopenhag tiyatrolarından genel sanat yönetmeni Christian Lollike’nin 2016’da yazdığı oyunda, yeni bir kavramla tanışacağımız eko-kıyamet (eco-palypse) konusunu hicivli, ironik, komik ve politik bir bakış açısıyla izleyeceğiz. (Etkinlik ücretsiz gerçekleştirilecek.)
Gerçek Gerçeği Tanır – Oyun Okuması
27 Kasım Pazar, 21:00, DasDas Açık Sahne
Yazan: Alexander Salzberger
Yöneten: Özen Yula
#MeToo hareketinin yaratıcı endüstrileri temelinden sarsmasıyla, rahat bir orta sınıf hayatı yaşamakta olan ünlü aktör ve yazar Amir, toplumsal sınıflar ve toksik erkeklik hakkında bir belgesel film yapmaya karar verir. Büyüdüğü eve geri döndüğünde, birden kendisini belgeselin yaratıcısı yerine öznesi olarak bulur. Bizler de, kendimizi, hangi sanatçılardan yaşanmış deneyim ve gerçekleri dile getirme talebinde bulunduğumuzu sorgularken bulabiliriz. (Etkinlik, ücretsiz gerçekleştirilecek.)
Kantus – Oyun Okuması
29 Kasım Salı, 21:00
Yazan: Fredrik Brattberg
Yöneten: Ahmet Sami Özbudak
Oyunda, doğum günü vesilesiyle çocukları babalarını ziyarete gelir. Hediye olarak birer hatıra tabağı getirirler, ilk gelen o yılın tabağını getirir, sonrakiler gelecek yıllara ait olanları… Bakıcısın telefondan gelen direktifleri doğrultusunda babanın dinlenmesi gerekir ki, olaylar tam da bu noktada kontrolden çıkar… Eşine az rastlanır güzellikte varoluşsal bu doğum günü partisinde hepimizi çok eğleneceğiz gibi görünüyor. (Etkinlik, ücretsiz gerçekleşecek.)
Fil Rüyası – Oyun Okuması
3 Aralık Cumartesi, 14:00
Yazan: Günsu Özkarar
Yöneten: Eyüp Emre Uçaray
Bir anne ve kızı, bir terapist ve danışanı, bir ev sahibi ve kiracısı, bir erkek ve hoşlandığı olmak üzere, birbirini dolaylı yollardan etkileyen dört ilişkinin çevresinde şekillenen oyunda güvensizliğin üstüne inşa edilen iletişime, rüya ile gerçekler arasında yaşanan gelgitleriyle terapinin yeni travmalara nasıl yol açtığına şahit olacağız.
Unutuluşlar – Oyun Okuması
3 Aralık Cumartesi, 17:00
Yazan: Mehmet Salih Sezgin
Yöneten: Başak Kıvılcım
Şehrin orta yerinde anlatılması gereken öyküler, kendi kıyılarında geçiyor ama oralarda daha iyi ve güzel… Mekanımız kuru temizleme dükkanı, tezgahta bir hırka, üç giysi, kahramanlarımız Gassal, Melis, Doğukan… Acaba kim hatırlayacak ya da hepsi unutulacak mı? Soruların cevabını oyunda saklandığı yerden çıkartacağız.
Bir Gün Eksik Bir Gün Fazla – Oyun Okuması
3 Aralık Cumartesi, 21.00
Yazan: Sena Işıldar
Yöneten: Mert Öner
Naime ve Saime elli sene sonra aynı evde yaşayan iki yaşlı… Yaşlı mı? Bir insan kaç yaşında yaşlı olur? Naime ve Saime elli sene sonra aynı evde yaşamak zorunda bırakılan iki kardeş, bir mektup ve bir hafta. Neden bir hafta? Bir hafta denilmiş… Anlıyorum ama neden 7 gün? Bir gün eksik bir gün fazla ne fark eder ki? Peki, biz bu soruların cevabını öğrenebilecek miyiz? (Senenin Oyunu Ödülü, bu oyunun yazarı Sena Işıldar’a oyun okumasından sonra verilecek.)
Übü Ölümü de Yut – Oyun Okuması
4 Aralık Pazar, 14:00
Yazan: Sibel Albayrak
Yöneten: Aslıhan Evrensel
Ölüm kapı ziline basıp kaçmak yerine bu defa salonunuzun ortasında arz-ı endam etse ne yapardınız? Ölüme neleri yuttururdunuz, o sizi yutmadan? Ama acele etmeli, zili zamanın karnı çalıyor! Kapıyı kimin açacağını bilmiyoruz ama bizim de izlerken merakımızın doruklarda olacağını biliyoruz.
Aslında Yoksun- Oyun Okuması
4 Aralık Pazartesi, 17:00
Yazan: Yasemin Çetin
Yöneten: Özgün Çoban
İki kadın, iki farklı hayat. Birbirlerinde nasıl var olurlar? Doğanın insanı terk etmesine nasıl dur diyebilirler? Birbirlerini nasıl tamamlarlar? Tamamlayabilirler mi? Doğanın varoluşu ve yok oluşu arasındaki çizgide hayatta kalmaya çalışan iki kadın ve onların birbirlerini tamamlamaya çalışma hikayesine hep birlikte seyirci kalacağız.
Arzu Edilen Düşüşler – Oyun Okuması
4 Aralık Pazartesi, 21:00
Yazan: Gizem Kurtulmuş
Yöneten: Murat Mahmutyazıcıoğlu
Göğü delen bir binanın üst katlarında buluşan iki kişi… Aralarında camlar, aralarında yıllar, aralarında kuş uçuşu uzaklıklar… İkisi de kendi kafesinde, peki özgürlük nerede? Plazaların dış cephelerini temizleyen bir temizlik işçisi ile üst sosyo-ekonomik sınıftan bir kadının göğün mavilikleri arasındaki buluşmasına hepimiz davetliyiz.
Festival programında, Yönetmenlik Projeleri kapsamında 2022 Yönetmenlik Atölyesi sınıfının katılımcılarından 4 yönetmenin 4 kısa oyunu, 30 Kasım Çarşamba günü, saat 18:00’de ard arda ortak bir başlık altında sahnelenecek. Ayda Taştekin’in yazdığı ve yönettiği, Filiz Bozkuş Al’ın oynadığı ASANSÖR; Elmas Eliçe Çetinöz’ün yazıp yönettiği, Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Sezgi Deniz’in oynadığı SERPANTİN; Furkan Güder, Günsu Özkarar’ın yazdığı ve Furkan Güder’in yönettiği ANAHTAR ve Gizem Kurtulmuş’un yazdığı, Merve Demirel’in yönettiği TEMAS için takviminizde şimdiden yer açmakta fayda var.
Yeni oyun yazarlarıyla tanışmamıza, tanışmaktan memnun olup bundan sonraki sezonlarda yeni oyunlarını merakla beklememize sebep olacak Yeni Metin Festivali 11’e artık sayılı günler kaldı. O halde gelin, onların heyecanına ortak olalım, kalemlerini hep birlikte alkışlayalım. Şimdiden iyi seyirler!
Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@martindearriba
İlginizi çekebilir: Başak Aydın’dan Mavi Sahne
İlk yorumu siz yazın!