Pandemi sürecinden en çok etkilenenler arasında yerli ve butik markalar yer alıyor. theMagger olarak bu süreçte sosyal medyada da sıkça gördüğümüz “lokali destekleyin” hareketinin pek çok açıdan aydınlatıcı olduğuna inanıyoruz. Bu sayede aslında aradığımız pek çok ürün için aslında hiç de uzağa gitmemize gerek olmadığını keşfetmiş olduk. Evinizin tamamını yerli markalarla dekore etmenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? O halde gelin aradığınız modern ve yaratıcı dokunuşları kolayca yakalayabileceğiniz yerli dekorasyon markalarına bir göz atalım. Eğer sizin de sevdiğiniz yerli dekorasyon markaları varsa yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Seih İstanbul | instagram.com/ozgeacan/

Ev dekorasyonu 80’lerden günümüze büyük değişiklik gösterdi. Karmaşık desenler, çok sayıda mobilya ve dekoratif objelerin (biblo ve çeşitli ev eşyalarının sergilendiği büfeler) temellerini oluşturduğu ev dekorasyonu yerini yavaş yavaş daha nötr renklere, az eşyaya ve genel anlamda minimalizme bıraktı. Nört renklerin sıklıkla ahşap renkli mobilyalarla çokça bitki ve az sayıda ancak özel olarak seçilmiş objelerle tamamlandığını görüyoruz.

Dekorasyon fikirleri ise geçmişte olduğu gibi yalnızca ilgilenenlerin düzenli takip ettiği dergiler ve kataloglar aracılığıyla bizlere ulaşmıyor. Her an elimizin altında bulunan Instagram üzerindeki ev dekorasyon sayfalarından, Netflix gibi pek çok kişinin kullandığı platformlar üzerindeki iç mimari yarışmalarına kadar fikir edinebileceğimiz pek çok görsel içerik mevcut. Bununla birlikte doğru parçaları bir araya getirmek, çok sayıda marka arasından seçim yapmak hiç olmadığı kadar güç hali geldi.

Biz de ev dekorasyonunu yeni projesi haline getirmek, modern dokunuşlar yakalamak ve bu sırada da yerli markaları desteklemek isteyenler için beğendiğimiz ev tekstil ve dekorasyon markalarına bazı sorular yönettik. O halde yanıtlarını derlediğimiz ev tekstil ve dekorasyon markalarına bir göz atalım.

Ev Tekstil ve Dekorasyon Markaları

Feyz Contemporary Rugs

Feyz Contemporary Rugs, Anadolu motiflerini de ele alan bir projesi esnasında motiflerini araştırırken büyülenen Reha Doğan tarafından kurulmuş. İlgi alanı grafik ve sanat tarihi olan Doğan motiflerin anlamları, ipliklerin yapılışı ve dokunması gibi  konulardan ‘feyz’ alarak ve buna grafik alanındaki birikimlerini de katarak Feyz Contemporary Rugs markasını yaratmış. Bununla birlikte bu fikri hayata geçirirken ürünlerin Anadolu motiflerinden esinlenmenin yanı sıra farkli tarzları da yansıtmasına özen göstermiş. Dolayısıyla tek bir tarza hitap etmeyen marka ev tekstil ve dekorasyon dünyasının her geçen gün kendini yenileyip değiştiren anlayışıyla da uyumlu.

Doğadan, mimariden, sanat akımlarından, müzikten, farklı sehirlerden, farkli kültürlerden, geçmişten-gelecekten ve genel olarak farkli disiplinlerden ilham alan marka; eklektik, modern, cagdas, geleneksel, bohem ve bazen de iskandinav anlayışı bir arada barındırıyor. Ürünlerin üretimleri ise Bursa’da yapılıyor.

Doğan, yerel bir marka olmanın müşteri ve üretim yapan kisilerle daha yakın ilişkiler kurmak ve pazarlama, üretim ve hizmet konusunda büyük işletmelerden daha esnek olabilmek gibi avantajları olduğuna inanıyor. Feyz Contemporary Rugs ürünlerini diğer halı ve kilimlerden ayırt eden en önemli özellik ise; iplik kalitesi, desen tasarımları ve dokunma tekniği. Bu teknikler ve tasarımlar, markanın sınırsız ve ayrıntılı desen çalışmaları yapabilmesine imkan tanıyor.

Cok yakında Çukurcuma’da bir showroom açacak olan Feyz Contemporary Rugs ürünlerini markanın Instagram hesabı ve websitesi üzerinden incelemek ve sipariş vermek mümkün.

Cemal Candle Company

Gözde Temurci ve Barkın Kula tarafından kurulan markanın hikayesi dedeleri Şaban Kula’nın vefat etmeden önce kendilerine anlattığı eski bir hikayeyle başlıyor. Şaban Bey 1958 yazında Kağıthane’deki tutkal fabrikasının ek binasında mum üretmeye başlamış ve mum üzerine bir şirket kurmayı planlamış; bu şirkete de o yaz doğan oğlu Cemal’in adını vermeye karar vermiş. Ancak o hayal, o dönem aile bireylerinin karşılaştıkları sağlık sorunları nedeniyle bir türlü gerçekleşememiş. Gözde ve Barkın da Şaban Bey’in vefatından 1 sene sonra; 50 sene önce kurduğu ve o zamanki şartlardan dolayı yarım kalan hayalini tamamlamak üzere yola çıkarak Cemal Candle Company markasını yaratmışlar. Markayı bu alandaki pek çok diğer markadan farklı kılan da zaten hikayesi olan bir işe girişmiş olmaları.

Tasarımlarında netlik ve sadelikten yana olan ve bunu ürün ve marka görsellerine yansıtan Cemal Candle Company, ilhamını 1960lar ile 2000ler arasındaki dönemden alıyor. Kurucular, her ne kadar kendileri yaş olarak bu dönemlerin ancak sonları yakalamış olsalar da dönemin ürünlerinden, ambalaj tasarımlarından, yaşam tarzından, ev dekorasyonlarından ve aile yaşantısından aldıkları ilhamın ruhlarını en iyi anlatan görsel ve tasarımları ortaya çıkarttığına inanıyor.

Cemal Candle Company sınırlı sayıdaki üretimlerinin bir kısmını kendi ofislerinde bulunan atölyelerinde gerçekleştirirken büyük üretimlere ihtiyaçları olduğunda daha kapsamlı bir atölyeden faydalanıyor. Üretim dışındaki tasarım, ambalajlama, paketleme, kargo gibi tüm süreçler ise kendi ofislerinde gerçekleştiriliyor.

Geçmiş olduğumuz salgın ve karantina dönemi elbette her marka gibi Cemal Candle Company’i de etkilemiş. Fiziki satış noktalarının kapanmış olması taleplerin bir miktar düşmesine sebep olsa da insanların online alışverişe yönelmesi ile beraber ekonomik anlamda rahatlayan marka yeniden üretim yapabilir hale gelmiş. Bu anlamda Cemal Candle Company’nin kurucuları küçük ve lokal işletmeleri destekleyen herkese teşekkür ediyor ve bu desteğin mümkün olduğunca sürmesini dilediklerini belirtiyorlar.

Yaratıcılık anlamında ise bu süreç marka için verimli geçmiş. Babaanneleri merhume Hanife Kula’yı da anmalarına vesile olan kolonyaların tasarımlarını ve üretimleri bu süreçte tamamlanmış. Cemal Candle Company Instagram hesabından veya www.cemalcandle.co adresinden markanın ürünleri hakkında fikir sahibi olabilir ve sipariş verebilirsiniz.

TAGS Design

TAGS Design Istanbul, bir iç mimar olarak piyasadaki aydınlatma çeşitlerini tatmin edici bulmayan Sinan Taviloğlu tarafından 2019’da başlangıçta yalnızca aydınlatma üzerinde kuruluyor. Daha sonra ise mobilya ve ev aksesuarı konusunda birçok kategoride hizmet vermeye başlıyorlar. Tarzını minimal, eklektik ve bohem olarak tanımlayan markanın tasarımlarında cam ve afrika desenli kumaşlar/temalar ile nude renkleri sıkça görmek mümkün.

Taviloğlu TAGS Design için ilhamını; gezdiği, gördüğü ülkeler, şehirler ve hatta insanlardan aldığını belirtiyor. Ürünlerin üretimleri ise markanın birlikte çalıştığı, Türkiye’nin her bölgesinden ustalar tarafından gerçekleştiriliyor. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz Support Local anlayışının tüm yerli markalar gibi kendilerini de olumlu etkilediğini belirten TAGS Design, bu anlamda destek veren herkese teşekkürlerini iletiyor.

Salgın ve karantinadan ekonomik anlamda etkilenmiş olsalar da süreci yaratmak ve üretmek adına verimli geçirdiklerini söyleyen Taviloğlu, markanın her geçen gün bunun meyvelerini alacağına inanıyor. Bununla birlikte yerel bir marka olmanın dezavantajları arasında birçok malzemenin ithal edilmesi olduğunu belirtiyor. Yabancı markalar bir ürünü çok makul fiyatlara mal edebilirken yerel markaların bu konuda sıkıntı yaşaması pek çok yerel markanın ortak problemi olarak görülüyor.

Genç ve dinamik bir marka olması ve sürece bir iç mimarın elinin değiyor olması ile fark yaratan TAGS Design ürünlerine markanın Instagram hesabı üzerinden ulaşmak mümkün.

Macromeatelier

Macromeatelier, birçok tasarım içerse de yelpazeyi geniş tutmak yerine bir kaç ürünü en iyi dokunuşlarla en güzel haline getirmeye odaklanmış bir marka. Zaten markanın tasarım ve üretim süreci de karar alinarak değil dogal olarak gelişmiş. Marka olmak gibi bir kaygıyla yola çıkmayan ve makremeyi daha çok asla bırakmayacakları bir sanat olarak gören Macromeatelier, tasarımlarında otantik ve modern anlayışı bir araya getiriyor.

Markanın değişmez prensibi naturalliği korumak. Dolayısıyla kullanılan malzemeler de doğal ürünler. Her bir tasarımın bir tablo gibi düşünüldüğü markanın tasarımcısı, dokuma yaparken dokuma tezgahını bir tablo, ipleri ise fırçanın ucundaki  boya gibi görerek doğada bulunan en canlı renklerden ilham aldığını belirtiyor.

Macromeatelier’in slow fashion anlayışının dekorasyondaki yansıması olarak adlandırabileceğimiz üretim prensibi; tasarımların hem özgün hem doğal hem de kaliteli olabilmesi için daha çok zaman daha çok emek vermek üzerine. Zaten Macromeatelier doğala uygun bir hızda ve süreçte ilerlemenin, kalite ve özgünlükten ödün vermemenin fark edildiğine inanıyor.

Pastel renklere sıkça rastladığımız, her bir ürünün, önce tasarlanıp çizimi yapıldıktan sonra dokuma aşamasından geçilen Macromeatelier ürünlerine markanın Instagram hesabı üzerinde ulaşabilir ve sipariş verebilirsiniz.

Happy Place Home & Decor

Happy Place markası, doğal malzemelerden yapılan özgün tasarımlara sahip ürünlere hayran olan, ancak aradığı farklılığı piyasada bulamayan iki genç kadın girişimci tarafından kurulan bir marka. Tarzını bohem ve İskandinav stillerin bir karışımı olarak niteleyebileceğimiz markanın ürünlerinin neredeyse tamamı masif malzemelerden oluşuyor. Doğal malzemeler kullanılması dolayısıyla renk paleti de toprak tonlarında.

Happy Place ürünlerinin tasarım sürecinde ise markanın kurucuları; malzeme seçiminden ölçeklendirmeye, boya seçiminden paketleme stiline kadar ürünle alakalı her detayla bizzat ilgileniyorlar. Üretimin büyük bölümü markaya ait atölyede gerçekleştirilirken bir bölümü ise yerel zanaatkarlar tarafından gerçekleştiriliyor. Happy Place’in en çok vurgu yaptığı konulardan biri de tam olarak bu. Markanın kurucuları, el emeğinin ürüne kattığı değere fazlasıyla inanıyor.

Happy Place, müşterilerine herhangi bir ürün değil; bir stil ve deneyim sunuyor. Yaşam alanlarının misafirlere hizmet eden süs evler olmaktan çıkıp, ev sakinlerinin kendilerini mutlu, huzurlu ve rahat hissedeceği alanlar (‘Happy Place’) olma yönünde bir değişim gösterdiğine inanan markayı diğerlerinden ayıran da tam olarak bu anlayış.

Terracotta, ahşap, siyah ve beyaz renklerini sıkça göreceğiniz Happy Place Home&Decor ürünlerine markanın Instagram sayfası ve websitesi aracılığıyla ulaşmak mümkün.

Matka Home Living

Matka Home Living, çocuklukları boyunca evlerinde sürekli dikiş makinesinin çalıştığı, annelerinin onlar için boyalar, fırçalar, iğne ve iplikler, kumaşlarla yeni şeyler ürettiği iki kız kardeş Ezgi Can ve Gizem Can tarafından kurulmuş. Üçüncü kız kardeş Simge Can da iç mimar kimliği ile markanın bir diğer ortağı olmuş.

Doğala yakın olma çabasından doğan bir tarzı olan Matka Home Living ürünlerinde; rattan, pamuklu ip ve pamuklu kumaşlar, palmiye, çalı süpürgesi ve özellikle atık deriler en sık kullanılan materyaller. İlham ve motivasyonunu var etme ve var olma isteğinden alan marka yeni bir ürüne dönüşebilecek her türlü materyali tasarımlarına dahil ediyor.

Matka Home Living ürünlerinin hepsi elde, çoğu zaman markanın atölyesinde ve evlerde üretiliyor. Üç kız kardeş küçük bir ekip gibi görünse de fikirleri ve fiziksel yardımları ile anne ve babalarının da yanlarında olmasıyla keyifli bir aile ekibi oluşturuyorlar. Tasarım ve üretim süreçlerini de: “farklı görüşlerin çoğu zaman çakıştığı, sancılı geçen ama çıkan sonucun her zaman “ohh” dedirttiği süreçler” olarak tanımlıyorlar. Her ürün için özel ham maddeye ihtiyaç duyulması, yüksek maliyet ve uzun üretim süreleri anlamına gelse de Matka Home Living butik bir marka olmaktan memnun. Bu sayede hızlı harekete geçme, müşterilerle birebir kurulan diyaloglar sayesinde ise günceli ve ileriyi kolay takip edebilme şansı yakalıyorlar. Zaten markayı özel kılan bir özelliği de kendilerini sürekli yeniliyor olmaları.

‌Ürünlerin her birinin sipariş üzerine ve kişiye özel çalışılıyor olması ve sipariş verenin isteğine göre özelleştirebilmesiyle diğer markalardan ayrılan Matka Home Living ürünlerine Instagram hesapları üzerinden ulaşabilir ve sipariş verebilirsiniz.

Tuca’s Home

https://www.instagram.com/p/CAAEfFigQLs/

Tuğba Çal tarafından kurulan Tuca’s Home’un hikayesi tıpkı pek çok diğer markada olduğu gibi Tuğba’nın aradığı ve bulamadığı bir ürünü kendi için hayal edip tasarlamasıyla başlıyor. Tuca’s Home ürünleri; tercih edilen form, kullanılan malzeme ve renkler ile her dekorasyon tarzına dahil olabilecek nitelikte. Burada dikkat çeken nokta ise markanın ürünlerinde kullanılan malzemelerin, yola çıkış hedeflerine bağlı olarak, doğal ve geri dönüştürülebilir nitelikte olması. Bu sebeple tasarımlarda ham ağaçlar kullanıldığı görüyoruz.

İlham kaynaklarında bir sınırlama gözetmeyen Tuğba Çal, tasarımlarının yaşadığı yerler, gördüğü mekanlar ve ihtiyaçları sonucunda ortaya çıktığını söylüyor. Geçirdiğimiz salgın sürecinde tüm insanlar yaşam alanlarının ne kadar önemli olduğunu hissetmesi ise markanın daha fazla ilgi görmesini sağlamış.

Çizilen tasarımların farklı materyaller kullanarak ve birçok deneme yapılarak uzun çalışmalar sonrasında üretime aldındığı markada her bir ürün özenle ve tek tek elde üretiliyor. Markanın üretim atölyesi ise İzmir’de. Tuca’s Home’da diğer pek çok yerel marka gibi hammadde tedariği konusunda yüksek maliyetler karşısında dezavantaj yaşıyor. Bununla birlikte özgün, sezonlara veya trendlere ayak uydurma çabası gütmeden ihtiyaca hizmet eden zamansız tasarımları ile fark yaratıyor. Tuca’s Home ürünlerine markanın Instagram sayfası ve websitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

SEIH

https://www.instagram.com/p/B8HHPLEgLwT/

Yaptığı işten hiç keyif almadığı bir dönemde çıktığı Uzak Doğu seyahatinden aldığı ilhamla SEIH (Sleeping Elephants in Heaven)’ı kurmaya karar veren Bedia Günaydın’ın proje ortağı ise annesi Gülsüm Günaydın. Sakin ve yalın tasarımlarıyla dikkat çeken ve ürünleri kişiye özel olarak çalışılan SEIH’ın ilham kaynağı her ne kadar onlar farkında olmasalar da müşterilerinin hayal gücü ve yaşamları!

SEIH tasarımı daybedler markanın kendi atölyesinde, on beş aşamada ve ev hanımlarından destek alınarak üretiliyor. Tamamı el yapımı olan minderlerin her birinin üretim süreci ortalama olarak 7-8 gün. Yerel bir marka olmanın en büyük dezavantajlarının üretim ayağında yaşandığını belirten Bedia Günaydın, yine de sürece olumlu yaklaşıyor. Günaydın, cesaret edip üretime başlayamayan diğer yerel markaları cesaretlendirmek adına: “Lütfen korkmayın biz çoğaldıkça üretim kolaylaşacak.” çağrısında bulunuyor.

SEIH, kullanılan malzemelerin yerli olması, kadınlara istihdam sağlayabiliyor olmak ve kendilerini destekleyen naif müşteri ile kurdukları dostlukları ise bu işin hediyeleri olarak değerlendiriyor. Hayatı yeniden yere taşımayı isteyen marka, tasarımlarının içinde bulunduğumuz zamana uygun ve eğlenceli olmalarına özen gösteriyor. Bu nedenle de tasarımlar da kişiye özel çalışılıyor.

Souq Dükkan, GOTWOB, Hipicon ve markanın Instagram sayfası üzerinden SEIH ürünlerine ulaşmak mümkün.

Poklon

Poklon’un hikayesi ise markanın kurucusu Ruveyda’nın kendi bebeği için hazırladığı gökkuşağının çevresi tarafından çok beğenilmesiyle başlıyor. Daha sonra renklerle oynamaktan ve güzel bir form için gayret etmekten keyif aldığını keşfeden Ruveyda, özgün olduğunun farkına varmanın öz şefkatini de arttırdığını söylüyor. Tarzını vintage, retro, bohem ve eklektik kategorilerine sokabileceğimiz Poklon’un el emeği ürünlerinin tamamı evde hazırlanıyor.

Saatlerce süren, malzeme temini, ürün hazırlama süreci, ürün çekimi, paketleme, gönderim ve gönderi takibinin gerçekten uzun ve emek isteyen bir döngü olduğunu belirtmekle birlikte; emek vermek, gayret göstermek ve fedakarlık etmenin kendisine iyi geldiğini belirtiyor Ruveyda. Poklon’un prensipleri arasında ise yapılmış olanı tekrarlamamaya gayret etmek var. Markanın öne çıkmasını sağlayan da kendini yinelemekten uzak durması ve her zaman farklı hatta bazen marjinal tasarımlarla sürekli dinamik kalıyor olması.

Ruveyda, ürettiği her bir modelle ilki yaşamanın çok keyifli olduğunu karşısındaki muhattabın bunu bilmesi, görmesi, ayırt edip tercih etmesinin ise kendisinde bir anlaşılma duygusu yarattığını söylüyor ve avantajını müşterilerinin aklındakine ayna olabilmek olarak tanımlıyor.

Tıpkı diğer pek çok marka gibi Poklan da üreten, küçük markaları destekleyen platformların artışından olumlu etkilenmiş. El emeği ürünlerin hazırlanması bir miktar zaman gerektirdiğinden ön siparişle çalışan Poklon’un ürünlerine markanın Instagram hesabı üzerinden ulaşarak sipariş verebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Instagram/happyplace.tr/

İlginizi çekebilir İstanbul Flaneur’den Seramik Markaları