Yorgunluk Nedenleri: Yaşam Düzeninize Bir Bakış Atın
Günümüzde en fazla duyduğum ve maalesef benim de kurduğum cümle “Kendimi yorgun hissediyorum.” Bir cümleyi bu kadar fazla duyunca, insan haliyle merak ediyor: Neden bu yorgunluk? İşte bu yazının amacı bu; yorgunluğu anlayabilmek, anlatabilmek. Bakalım nedenmiş bu yorgunluk, sebepleri neymiş? Bonus olarak, bu sebepleri ortadan kaldırmanın birkaç yolu da aşağıda sizi bekliyor.
Yorgunluk Nedenleri
Fiziksel Nedenler
Vücudumuzdaki en ufak bir aksama bile pek çok sorunu beraberinde getirse de bunun en önemli sonucu yorgunluk gibi duruyor. Uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, anemi, kanser, diyabet, fibromiyalji, böbrek hastalıkları gibi rahatsızlıklar sıklıkla kendimizi yorgun hissetmemize ve bir şeyler yapacak enerjiyi kendimizde bulamamamıza sebep oluyor.Bu tip rahatsızlıkların sebep olduğu yorgunluğu önlemek amacıyla, düzenli olarak doktor kontrolünden geçilmesi ve doktorun önerilerine uyulması yeterli aslında. Ayrıca düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, bol su içmek de yine, yorgunluğu azaltan alışkanlıklar arasında.
Psikolojik Nedenler
Profesyonel yardım gerektiren rahatsızlıklardan depresyon, anksiyete ve bipolar bozukluk, yorgunluğa sebep olabilirken mevsim geçişlerinde bir çok insanın yaşadığı duygusal dalgalanmalar, dönem dönem yaşanan stresli olaylar da yorgunluğun nedeni olabiliyor.
Son zamanlarda kendinizi stresli hissediyorsanız, önceden yaptığınız şeyler artık size zevk vermiyorsa, sadece uyumak istiyorsanız ya da uyumak hiç içinizden gelmiyorsa, iştah kaybı/artışı yaşıyor ve /veya hayatınızın yolun gitmediğini düşünüyorsanız bu konularda uzman birinin yardımını almak hem yaşam standartınızı arttırmaya hem de yorgunluğu azaltmaya yardımcı olacaktır.
Afternoon Slump: Öğleden Sonra Yaşanan Ani Çöküşler
İngilizce’de “afternoon slump” olarak kullanılan terim, özellikle 13.00 – 15.00 arasında görülen uyku halini ifade etmek için kullanılıyor. Bu durum yaşandığında kişi; karbonhidrat yoksunluğu çekiyor, kendini yorgun hissediyor, uyumak istiyor, baş ağrısı çekiyor ve/veya duygu durumunda değişiklikler gözlenebiliyor.
“Afternoon slump” hissini azaltmak ve önlemek için: Bu şekilde hissetmeye başladığınızda yerinizden kalkıp en az 10 dakika yürüyebilirsiniz. 1 bardak su içebilir ve/veya 1 kare bitter çikolata yemeyi deneyebilirsiniz. Sakız çiğnemek, modunuzu yükselten bir müzik açmak, arkadaşlarınızla sohbet etmek de bu hissi azaltmanın diğer yolları arasında.
Yoğun Tempolu Bir Hayat
“Hayır.” diyemediğimiz için kabul edip durduğumuz randevular, bitmeyen toplantılar, yetişmesi gereken projeler, ajandamızda kendimiz için ayıramadığımız 5 dakika ve daha nicesi… Bizi sadece yorgun düşürmekle kalmıyor, motivasyonumuzun da düşmesine sebep oluyor. İşte bu yüzden, hayatınız ne kadar yoğun olursa olsun güne başlarken veya günü bitirirken kendiniz için ayıracağınız ve sadece kendinizi düşüneceğiniz bir beş dakikanız mutlaka olsun. Bu 5 dakikayı istediğiniz şekilde değerlendirerek kendinizi mutlu edecek bir şeyle doldurabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; müzik dinlemek, günlük tutmak, meditasyon yapmak, esneme hareketleri yapmak, kahve içmek vb.
Sigara, Alkol ve Diğerleri
Kafein, tütün, alkol ve madde kullanımı; vücuda verdiği zararların yanında, uyku döngüsünde de bozulmalara yol açıyor. Özellikle, öğleden sonra bu ürünlerin kullanımı, uzmanlara göre, uyku kalitesini ciddi ölçüde azaltmakta ve ertesi güne yorgun başlamamıza sebep oluyor. Bu nedenle, tükettiğimiz bu maddeleri bırakabiliyorsak bırakmak; bırakamıyorsak azaltmayı denemek yorgunluğun azalması ve daha sağlıklı bir hayat için oldukça önemli.
Kişisel Nedenler ve Sorgulamalar
Yaşanan hayata dair varoluşsal sorgulamalar, hayata ve ölüme ilişkin yoğun düşünceler zihnen ve bedenen yorgunluğa neden olmakta; bu düşüncelerde aşırıya kaçılması, kişiyi “amaçsız” hissettirebiliyor. Dönem dönem herkesin kafasını meşgul eden bu sorularla başa çıkmak zor hale geldiğinde bir tanıdıkla konuşmak veya uzman yardımı almak kaosu azaltarak yorgunluğunun dinmesine yardımcı olacaktır.
Benim yorgunluğun sebepleri ve önlenmesine ilişkin düşüncelerim bu şekilde. Sizler yorgunluğunuzu azaltmak için neler yapıyorsunuz? Yanıtlarınızı merakla bekliyorum. Zinde kalın!
Kapak Fotoğrafı: unsplash/@tiniiiii
İlginizi çekebilir: Serap Damgacı’dan Mindfulness
Merve merhaba 🙂
"Afternoon slump" benim oldukça sık karşılaştığım bir durum. Benim için en önemlisi gece kaliteli bir uyku uyumak. Sabah kalktığımda direk kahve içmek yerine soğuk, taze bir meyve suyu tercih etmek güne iyi başlamamı sağlıyor.
Çok faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederim.
Rica ederim. Tavsiyeler için ben de size teşekkür ediyorum; taze meyve suyu müthiş bir alternatif 🙂