Young-sung Kim: Eleştirel, Aşırı Gerçekçi Ressama Bir Bakış
Güney Koreli sanatçı Young-sung Kim hiperrealist -aşırı gerçekçi- yağlı boya tabloları ile büyük ölçüde ün kazandırmış durumda. Cam kaselerin içindeki balık, kurbağa, kertenkele gibi hayvanları resmeden sanatçı, resim yeteneğini göstermekle kalmayıp aynı zamanda düşündürücü eserler ortaya koyuyor. Büyük kanvaslar üzerinde en ufak ayrıntısına kadar ince fırçalarla resmedilen tablolar, bir anlığına hayvanların gerçek olduğunu hissettiriyor.
Hiperralizm (fotorealizm) akımı, yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafa benzeyen tablolar ve heykeller yaratmak anlamına geliyor. 1960’tan itibaren gelişen bu akım, ABD ve Avrupa’da bağımsız bir sanat akımı olarak ortaya çıkmış. Genellikle popüler kültür ögelerinden esinlenen hiperrealizmde detaylara ve eserin öznesine odaklanılıyor. Bir görüntüyü olduğu gibi aktarmak ya da birebir illüstre etmek amacı taşımayan bu akımda asıl amaç ekstra elementler kullanarak insan gözünün göremeyeceği detayları eserde işlemektedir. Bunun yanı sıra, hiperrealist sanatçılar sosyal, politik ya da kültürel temalara ait çeşitli elementleri de eserlerinde işlerler. Bu tür eserler yaratılırken fotoğraftan büyük ölçüde yararlanıldığından fotoğrafçılığın gelişmesiyle birlikte hiperrealist eserlerin de geliştiği söylenebilir.
Kim’in hiperrealist tabloları, yine Kim’in ortaya koyduğu “Nothing. Life. Object” serisine dayanıyor. Sanatçı, bu seri ile gelişmekte olan materyalist uygarlıklarda toplumun parçalandığına dikkat çekmeye çalışıyor. Canlıların ve materyal nesnelerin bir araya getirilerek toplumun canlı organizmaları ihmal etmesini eleştiriyor. “Modern toplumda canlı organizmaların değeri ya da anlamı nedir? Diğer canlılar da bizimle aynı çevrede yaşıyorlar fakat her zaman için yiyecek ya da süs eşyası olarak kullanılmaktalar. Kendilerine özgü varoluş değeri ve anlamı taşıyan bu canlıları kendi isteklerimiz doğrultusunda kullanıyoruz. Benim sanatım hayvanlara ve doğaya karşı istemsizce sergilediğimiz zarar verici davranışları tekrardan düşünmemizi sağlayabilir.” diyor Kim.
Sanatçının bu tür canlılara olan hayranlığı çocukluğunda başlamış. Onları gördüğünde var olmalarının sebebini ve doğadaki yerlerini sorgularmış. Böylelikle, çeşitli canlıları kendi doğal ortamlarından alıkoyulup farklı nesneler tarafından hapsedilen bir tür metafor olarak kullanmaya başlamış. Kim’in favori eserlerinden biri de yabanarısı tablosu olmuş. Gerçek bir fotoğrafı andıran ve oldukça detaylı olan bu tabloyu bitirmek Kim’in 1 yılını almış. Çoğu tablosunun üstünde günde 12 saat çalıştığını ve eserlerini 20 bin ile 100 bin dolar arasındaki bir ücrete sattığını söylüyor. Kim, eserlerini yaratma sürecinde öncelikle ufak hayvanların fotoğrafını çekiyor. Ardından bir kanvas üzerinde kabataslak olarak çizmeye başlayıp taslağı geliştirerek ufak fırçalarla renklendirmeye devam ediyor. Ortaya ise hem anlamlı hem detaylı işler çıkıyor.
Kapak Fotoğrafı: Insider
İlginizi çekebilir: Yemek Tarihi’nden Resimde Hipergerçekçi Yemek İmgeleri
İlk yorumu siz yazın!