theMagger Banner
theMagger: Keşfedin ve Paylaşın. Nasıl mı?
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Haberler

Post image 'Dating Krizi': Partner Bulmanın Zorlukları ve Azalan Doğum Oranları
'Dating Krizi': Partner Bulmanın Zorlukları ve Azalan Doğum Oranları

GÜNDEM

Calendar 24 Oca, 2025

Financial Times tarafından yayınlanan yeni raporunda John Burn-Murdoch, Amerika Birleşik Devletleri’nden Finlandiya’ya, Güney Kore’den Türkiye’ye, Tunus’tan Tayland’a kadar birçok ülkede doğum oranlarının düştüğünü belirtiyor. Bu düşüşün bir kısmının, çift sayısındaki eş zamanlı azalmadan kaynaklanabileceği öne sürülüyor.

İlişkiler kurulduğunda bile geçmişe kıyasla daha kırılgan hale geliyor: Örneğin, Finlandiya’da bir çiftin birlikte yaşamaya başladıktan sonra ayrılması, çocuk sahibi olmalarından daha olası bir durum haline gelmiş durumda. Financial Times, düşen doğum oranları trendinin “mutlu ve çocuksuz Dink (çift gelirli, çocuksuz çiftler) çiftlerin artışı” sonucu olduğu düşünüldüğünde “zararsız” hatta olumlu görünebileceğini belirtiyor. Ancak Dazed’den Serena Smith’e göre durum bundan daha karmaşık: Birçok insan yetişkinlik döneminin büyük bir kısmını bekar olarak geçiriyor. Yalnızlık ve flörtle ilgili hayal kırıklıkları üzerine yapılan daha geniş çaplı veriler, dünya genelinde önemli bir kesimin bir ilişki yaşamak (ve çocuk sahibi olmak) istediğini ancak uygun bir partner bulmakta zorlandığını gösteriyor.

preloader
Post image Hans Zimmer: Suudi Arabistan Milli Marşının Yeni Düzenlemesi Üzerine Çalışıyor
Hans Zimmer: Suudi Arabistan Milli Marşının Yeni Düzenlemesi Üzerine Çalışıyor

MÜZİK

Calendar 25 Oca, 2025

Suudi Arabistan, Oscar’da en iyi müzik aday listesinin Meryl Streep’i, The Lion King, Dune ve The Dark Knight üçlemesi gibi film müziklerinin yaratıcısı Hans Zimmer’dan milli marşının yeni bir versiyonu üzerinde çalışmasını istedi. Zimmer’ınsa projenin “genel hatlarını” kabul ettiği söyleniyor.

Gelişmeyi Suudi Arabistan Eğlence Otoritesi Başkanı Turki Alalshikh,...

Suudi Arabistan, Oscar’da en iyi müzik aday listesinin Meryl Streep’i, The Lion King, Dune ve The Dark Knight üçlemesi gibi film müziklerinin yaratıcısı Hans Zimmer’dan milli marşının yeni bir versiyonu üzerinde çalışmasını istedi. Zimmer’ınsa projenin “genel hatlarını” kabul ettiği söyleniyor.

Gelişmeyi Suudi Arabistan Eğlence Otoritesi Başkanı Turki Alalshikh, X’teki paylaşımında şöyle duyurdu: “Birçok gelecekteki projeyi konuştuk ve umarım yakında hayata geçer… Bunlar arasında Suudi milli marşının farklı enstrümanlarla yeniden düzenlenmesi de var.”

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve İslam’ın kutsal mekânlarına ev sahipliği yapan Suudi Arabistan, ekonomisini petrolden bağımsızlaştırmaya çalışırken kapsamlı bir dönüşüm süreci geçiriyor. Sinema salonlarını yeniden açmak, kadınların araç kullanmasına izin vermek ve 2018’de ilk kez Müslüman olmayan turistleri kabul etmek gibi adımlardan sonra, dönüşüm sürecine tatil köyleri ve 500 milyar dolarlık bir maliyetle çölde inşa edilen futuristik şehir NEOM gibi büyük çaplı projeler eklendi. Bu yenilik sürecinin bir parçası olan marşın orijinal halininse Mısırlı besteci Abdul Rahman Al-Khateeb tarafından yazıldığı ve “Arap fanfarı” tarzında olduğu belirtiliyor. Zimmer ile görüşmeler marşın yanı sıra Suudi Arabistan ilhamlı bir müzikal olan Arabia ve yaklaşmakta olan The Battle of Yarmuk filmi için film müziği projelerini de kapsıyor.

Post image Bir Efsanenin Sonu: Bradshaw Merdivenleri Kapanabilir
Bir Efsanenin Sonu: Bradshaw Merdivenleri Kapanabilir

SİNEMA & TV

Calendar 17 Oca, 2025

Bir şehre gittiğinizde orda çekilmiş film ve dizilerin lokasyonlarını ziyaret eder misiniz? “Sex and the City” dizisinin hayranları, artık karakter Carrie Bradshaw’ın Manhattan’daki ünlü evinin merdivenlerinde fotoğraf çektiremeyebilirler çünkü tüm zamanların en çok ziyaretçi alan noktalarından biri olan bu merdivenler için evin sahibi Barbara Lorber, New York şehri yetkililerinden, merdivenleri demir bir kapıyla...

Bir şehre gittiğinizde orda çekilmiş film ve dizilerin lokasyonlarını ziyaret eder misiniz? “Sex and the City” dizisinin hayranları, artık karakter Carrie Bradshaw’ın Manhattan’daki ünlü evinin merdivenlerinde fotoğraf çektiremeyebilirler çünkü tüm zamanların en çok ziyaretçi alan noktalarından biri olan bu merdivenler için evin sahibi Barbara Lorber, New York şehri yetkililerinden, merdivenleri demir bir kapıyla kapatma izni talep etti.

The Guardian’a göre bu adım, yıllardır dizinin ve yan filmlerinin hayranlarının, dizide Sarah Jessica Parker’ın canlandırdığı Bradshaw’ın dairesinin dış mekanı olarak kullanılan West Village’daki ikonik kahverengi taş binanın merdivenlerinde toplanması ve zaman zaman izinsiz girmeleri nedeniyle atıldı. Lorber, 14 Ocak’ta New York Şehri Anıtlar Koruma Komisyonu’na yaptığı başvuruda, binasının girişine erişimi kısıtlamak amacıyla merdivenlerin altına demir bir kapı yerleştirme isteğini açıkladı. Yıllar içinde, evin önündeki merdivenler, günün her saati fotoğraf çeken, yüksek sesle konuşan ve sosyal medyada paylaşımlar yapan ziyaretçilerle dolup taştığını ve bu durumun yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ve demir kapının, hem kendi mahremiyetini korumak hem de komşularının huzurunu sağlamak amacıyla gerekli olduğunu belirtti. Tasarım üzerinde daha fazla tartışma yapılacak olmakla birlikte yetkililer kapı takma iznini vermiş durumda.

Post image Şişli'de Bir Nâzım: Şairin Şişli Günlerine Derin Bir Bakış
Şişli'de Bir Nâzım: Şairin Şişli Günlerine Derin Bir Bakış

KİTAP & EDEBİYAT

Calendar 13 Oca, 2025

Şişli Belediyesi’nin Nâzım Hikmet’in 123. yaşına özel hazırladığı “Şişli’de Bir Nâzım” kitabı edebiyatımızın en büyük ustalarından biri olan Nâzım Hikmet’in hayatının önemli bir bölümünü geçirdiği Şişli’deki yaşantısının izlerinden ilham alıyor. Dünyanın sesine kulak verdiği bu büyük ustanın şiirlerine, senaryolarına, yazılarına ilham olan dönemin Şişli’sinin atmosferini,...

Şişli Belediyesi’nin Nâzım Hikmet’in 123. yaşına özel hazırladığı “Şişli’de Bir Nâzım” kitabı edebiyatımızın en büyük ustalarından biri olan Nâzım Hikmet’in hayatının önemli bir bölümünü geçirdiği Şişli’deki yaşantısının izlerinden ilham alıyor. Dünyanın sesine kulak verdiği bu büyük ustanın şiirlerine, senaryolarına, yazılarına ilham olan dönemin Şişli’sinin atmosferini, sanatsal ilişkilerini, dönüşümünü takip etmeye imkan tanıyan eser şairin doğum günü 15 Ocak’ta Cemal Reşit Rey’de yapılacak büyük bir etkinlikle okurlarla buluşacak.

Çocukluk ve ilk gençlik döneminde ailesiyle Nişantaşı’nda yaşayan şairin bu bölgede geçirdiği günleri kitapta kronolojik ve detaylı bir şekilde irdeleniyor. Proje tasarımını Dündar Hızal’ın üstlendiği editörlüğünü Sibel Oral ve Veysel Saltanoğlu’nun yaptığı kitapta Uğur Aktaş, Bahriye Çeri, Gökhan Akçura ve Sevdagül Kasap gibi isimlerin Nazım Hikmet’in Şişli’de geçirdiği farklı dönemlere odaklanan makaleleri bulunuyor.

Alman Mavileri olarak isimlendirilen haritalar üzerinden yeri ilk kez bu kitapla tespit edilen Nişantaşı Sultanisi’nde öğrenim görerek başladığı Şişli hayatının yanı sıra 1930’ların başında Nişantaşı’ndaki İpek Film Stüdyosu’nda geçirdiği yılları Nâzım Hikmet’in günlük yaşamıyla birlikte dönemin kültürel ve toplumsal dinamikleriyle harmanlamasına dikkat çeken kitap hem bir ustanın dönem tanıklığını hem de bir bölgenin tarihini yeniden gözler önüne seriyor. O tarihlerde Nişantaşı, modern İstanbul’un entelektüel ve estetik merkezi olarak yükselirken usta şaire de ev sahipliği yapıyor. Şairin özellikle Valikonağı Caddesi’ndeki uğrak noktaları ve eşi Piraye ile paylaştığı evin de yeri ilk kez tespit edilmiş, şairin üretkenliğinin yaşandığı mekânlar olarak göze çarpıyor.

Post image
"Ben Buyum İşte": Bir Efsanenin Mirası Mercek Altında

KİTAP & EDEBİYAT

Calendar 10 Oca, 2025

Neredeyse Cumhuriyet’le yaşıt bir yaşam süren oyuncu, yönetmen ve hoca Haldun Dormen’in uzun ömrüne sığdırdığı fikirleri bir kitaba dönüştü: “Ben Buyum İşte!” Dormen’in hayata karşı takındığı tutumlara, meseleleri ele alış biçimine ve hayat perspektifine ışık tutuyor.

Kültür-sanat gazetecisi Uğur Ugan’ın sorularıyla oluşturulan nehir söyleşi, Dormen’in...

Neredeyse Cumhuriyet’le yaşıt bir yaşam süren oyuncu, yönetmen ve hoca Haldun Dormen’in uzun ömrüne sığdırdığı fikirleri bir kitaba dönüştü: “Ben Buyum İşte!” Dormen’in hayata karşı takındığı tutumlara, meseleleri ele alış biçimine ve hayat perspektifine ışık tutuyor.

Kültür-sanat gazetecisi Uğur Ugan’ın sorularıyla oluşturulan nehir söyleşi, Dormen’in kendi ağzından hem kişisel hayatına hem de tanıklık ettiği döneme dair içeriden bir anlatı. Haldun Dormen’in 29 yaşındayken kendi tiyatrosunu kurarak başladığı ve bir ömür boyu sürdürdüğü kariyeri bu kitap vesilesiyle bir kez daha açığa çıkıyor. Başarılar, alkışlar, ödüllerle geçen kariyerinin yanı sıra yaşadığı zorluklar ve üstesinden gelme biçimleri Haldun Dormen’in hayata karşı azmini, tutkusunu bir ilham kaynağı olarak kitapta gözler önüne seriyor. Yeni başlayan tiyatrocu adaylarına rehber bir kitap işlevi güden “Ben Buyum İşte!”, Haldun Dormen’in Batılı anlamda müzikali Türkiye’ye getiren kişi olması, tiyatronun kurallarını yeni baştan yazarak sufleyi kaldırması, mizansen olarak selamlamayı getirmesi ve kendisinden sonra gelen birçok ismi mesleğe kazandırması gibi pek çok kıymetli emeğini mercek altına alıyor.

Post image 2025'in Beklenen Kitapları: Han Kang'dan Tina Knowles'a
2025'in Beklenen Kitapları: Han Kang'dan Tina Knowles'a

KİTAP & EDEBİYAT

Calendar 27 Ara, 2024

Yeni yıl hedefleriniz arasında daha çok kitap okumak varsa, 2025’in beklenen kitapları sizi bu hedefi gerçekliğe dönüştürmek için motive ederken aynı zamanda farklı ilgi alanlarına hitap edecek zengin bir seçki sunabilir.

We Do Not Part, Han Kang (21 Ocak): Nobel Ödüllü Han Kang’ın, Korece aslından e. yaewon ve Paige Aniyah Morris tarafından yeni çevrilen We Do Not Part adlı romanı, modern Kore...

Yeni yıl hedefleriniz arasında daha çok kitap okumak varsa, 2025’in beklenen kitapları sizi bu hedefi gerçekliğe dönüştürmek için motive ederken aynı zamanda farklı ilgi alanlarına hitap edecek zengin bir seçki sunabilir.

We Do Not Part, Han Kang (21 Ocak): Nobel Ödüllü Han Kang’ın, Korece aslından e. yaewon ve Paige Aniyah Morris tarafından yeni çevrilen We Do Not Part adlı romanı, modern Kore tarihinin trajik bir bölümüne derinlemesine bir bakış sunuyor. Kitapta, bir yaralanma sonucu hastaneye kaldırılan Inseon’ın, arkadaşı Kyungha’dan basit bir iyilik (Jeju Adası’ndaki evine gidip çok sevdiği kuşuna bakmak) istemesi konu ediliyor. Ancak Kyungha, adaya vardığında, Jeju Ayaklanması’nın ülkesine ve halkına bıraktığı yıkıcı etkilerle yüzleşmek zorunda kalıyor. Han Kang’ın romanı, tarihsel travmanın ortasında filizlenen dostluğu ürpertici bir şekilde keşfediyor.

Goddess Complex, Sanjena Sathian (11 Mart): Sanjena Sathian’ın ikinci romanı Goddess Complex’in merkezinde önemli bir soru yer alıyor: “Çocuk sahibi olmak ya da olmamak…” Kitabın kahramanı Sanjana Satyananda, çocuk sahibi olup olmama konusundaki anlaşmazlık yüzünden zor durumdaki aktör eşini terk ediyor ve yıllar önce yarım bıraktığı antropoloji tezine ve hayatına devam etmeye karar veriyor. Boşanma işlerini tamamlamaya çalışırken eşinin ortadan kaybolması üzerineyse onu bulmak için fantastik bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolculuk, ebeveyn olmayı seçseydi hayatının nasıl görünebileceğine dair ona bir bakış sunuyor.

Accidentally on Purpose, Kristen Kish (22 Nisan): Şef yarışmalarını izlemekten keyif alanların ilgisini çekecek bu kitap Top Chef 10. sezonunu kazandıktan sonra programın sunuculuğunu üstlenen Kristen Kish’in anılarından oluşuyor. Kish, bu ilk kitabıyla mutfakta kazandığı şöhrete giden yolculuğunu anlatıyor ve mutfaktaki ilk günlerinden başlayarak reality şov deneyimlerinin perde arkasını paylaşıyor. Ayrıca, Koreli bir evlatlık olarak Ortabatı’da geçen çocukluğunu ve yetişkinliğinde açılma sürecini ele alıyor. Gerçek tutkusu olan yemek dünyasına yönelmesine yardımcı olan beklenmedik zorluklar ve mutlu tesadüfleri samimi bir şekilde okuyucuyla buluşturuyor.

Matriarch: A Memoir, Tina Knowles (22 Nisan): Beyoncé ve Solange’un annesi Tina Knowles’a hikayesini nihayet anlattığı Matriarch, iki süperstar kızı büyütme sürecini anlatırken, aynı zamanda 1950’lerin Galveston, Texas’ında yedi çocuğun en küçüğü olarak geçen mütevazı başlangıçlarını da detaylandırıyor. Yetenekli bir terzi ve kuaför olan Knowles, kitapta, onu dünyanın en ünlü annelerinden biri yapan yaratıcı riskler, tutkulu aşklar ve ebeveynlik derslerini samimi bir şekilde paylaşıyor.

Atmosphere: A Love Story, Taylor Jenkins Reid (3 Haziran): Daisy Jones and the Six ve The Seven Husbands of Evelyn Hugo gibi son yılların en çok satan kitaplarının yazarı Taylor Jenkins Reid, yeni romanı Atmosphere ile uzaya doğru bir yolculuğa çıkıyor. 1980’lerde geçen hikaye, NASA’nın Uzay Mekiği Programı’na katılan ilk kadınlardan biri olmaya çalışan fizik profesörü Joan Goodwin’i konu alıyor.

Post image
"The World of Tim Burton": Elli Yıllık Kariyerin Yansıması

MODA

Calendar 27 Ara, 2024

Londra Tasarım Müzesi, yönetmen Tim Burton’ın elli yıllık kariyerine ışık tutan, özel koleksiyonlardan ve önemli film stüdyolarının arşivlerinden 600’den fazla objeyi içeren “The World of Tim Burton” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.

Sergi, ziyaretçileri Tim Burton’ın dünyasına davet ederek benzersiz estetiğinin tasarımını keşfetme fırsatı sunuyor. Çoğunlukla sinematik...

Londra Tasarım Müzesi, yönetmen Tim Burton’ın elli yıllık kariyerine ışık tutan, özel koleksiyonlardan ve önemli film stüdyolarının arşivlerinden 600’den fazla objeyi içeren “The World of Tim Burton” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.

Sergi, ziyaretçileri Tim Burton’ın dünyasına davet ederek benzersiz estetiğinin tasarımını keşfetme fırsatı sunuyor. Çoğunlukla sinematik eserleriyle tanınan Burton’ın bir illüstratör, ressam, fotoğrafçı ve yazar olarak üretiminin tüm boyutlarını gözler önüne seriyor ve tasarımcılarla gerçekleştirdiği önemli iş birliklerini de inceliyor. Disiplinler arası bir sanatçı olarak, Burton’ın yaratımları, ortamların ve formatların sınırlarını aşıyor. Sergi de onun sanatında ve filmlerinde sıkça karşılaşılan karakterler ve dünyalarda yer alan tekrar eden görsel temalar ve motiflere odaklanıyor.

Sanatçının kişisel arşivinden derlenen ve sanatçının çocukluğundan günümüze kadar uzanan yaratıcı üretimini temsil eden bu koleksiyon; çizimler, tablolar, fotoğraflar, eskiz defterleri, hareketli görüntü eserleri, heykelsi yerleştirmeler, set ve kostüm tasarımlarını içeriyor ve 21 Nisan 2025 tarihine kadar ziyaret eidlebiliyor.

Post image Spotify 2024 Yılın Özeti’ni Duyurdu: Yılın “En”ler Mercek Altında
Spotify 2024 Yılın Özeti’ni Duyurdu: Yılın “En”ler Mercek Altında

MÜZİK

Calendar 04 Ara, 2024

Spotify, 2024 Yılın Özeti’ni açıklayarak Türkiye’de ve dünyada en çok dinlenen sanatçı, şarkı, albüm ve podcast’leri duyurdu. Sizin “en”leriniz arasında hangileri var.

Yılın “en”lerinin yanı sıra merakla beklenen kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimini de görücüye çıkaran Spotify’ın 2024 Yılın Özeti’ne göre Türkiye’de bu yıl da en çok dinlenen sanatçı Semicenk...

Spotify, 2024 Yılın Özeti’ni açıklayarak Türkiye’de ve dünyada en çok dinlenen sanatçı, şarkı, albüm ve podcast’leri duyurdu. Sizin “en”leriniz arasında hangileri var.

Yılın “en”lerinin yanı sıra merakla beklenen kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimini de görücüye çıkaran Spotify’ın 2024 Yılın Özeti’ne göre Türkiye’de bu yıl da en çok dinlenen sanatçı Semicenk olurken, en çok dinlenen şarkı Era7capone, Batuflex ve Narco’dan CISTAK oldu.

Onu milyonlarca kez dinleyerek bu yıl da zirveye ismini yazdırmasına vesile olan tüm sıkı hayranlarına özel bir teşekkür videosu da hazırlayan Semicenk’i 2024 boyunca başarılı bir yıl geçiren ve en çok dinlenen Top 10 şarkı sıralamasında üç şarkısıyla birden yer alan Lvbel C5 takip etti. Sezen Aksu yılın en çok dinlenen üçüncü sanatçısı olurken BLOK3 ve UZI ise dördüncü ve beşinci sırada yer aldı. 2024’te rap müzik hakimiyetini sürdürürken; dünya çapında 26,6 milyardan fazla dinlenmeyle Taylor Swift, üst üste ikinci kez Spotify’ın globalde en çok dinlenen sanatçısı oldu. Onu sırasıyla The Weeknd, Bad Bunny, Drake ve Billie Eilish takip etti. 2024’ün en çok dinlenen şarkısı ise Sabrina Carpenter’ın 1,6 milyardan fazla dinlenen hit parçası “Espresso” oldu.

Post image Orchid: Tame Impala Tarafından Yaratılan Yeni Enstrüman İle Tanışın
Orchid: Tame Impala Tarafından Yaratılan Yeni Enstrüman İle Tanışın

MÜZİK

Calendar 29 Kas, 2024

Tame Impala’nın dahisi Kevin Parker, müzisyenler ve prodüktörlerin yeni fikirler keşfetmesi için tasarlanmış dijital bir polisentezleyici piyasaya sürdü.

Kevin Parker, müzik endüstrisindeki rolünü daha da çeşitlendirerek bu kez yeni bir müzikal “fikir makinesi” piyasaya sürdü. Orchid adı verilen bu yeni cihaza bir enstrümandan ziyade, müzisyenler ve prodüktörlerin yeni fikirler keşfetmesi için...

Tame Impala’nın dahisi Kevin Parker, müzisyenler ve prodüktörlerin yeni fikirler keşfetmesi için tasarlanmış dijital bir polisentezleyici piyasaya sürdü.

Kevin Parker, müzik endüstrisindeki rolünü daha da çeşitlendirerek bu kez yeni bir müzikal “fikir makinesi” piyasaya sürdü. Orchid adı verilen bu yeni cihaza bir enstrümandan ziyade, müzisyenler ve prodüktörlerin yeni fikirler keşfetmesi için tasarlanmış dijital varlık demek daha doğru olur. Orchid’in hedefi“eşsiz bir akor mantığı sistemi kullanarak ve akorları şekillendirmek ve değiştirmek için çok çeşitli yöntemler sunarak yaratıcı müzikal ifadeyi en üst düzeye çıkarmak”. Basitçe ifade etmek gerekirse, klavyedeki ‘E’ tuşuna ve ‘Minor’ (Minör) akor değiştirme tuşuna basıldığında bir E minör akoru elde ediliyor ve bu akor daha da geliştirilebiliyor. Orchid, ayrıca bir döner kodlayıcı kullanarak akorları “yeniden akort etme ve yeniden konumlandırma” işlevine sahip, patent bekleyen bir voicing sistemi sunuyor. Bu sayede cihazın sunduğu 12 tuşun ötesine geçerek akorların potansiyelini genişletiyor.

Post image Hafıza: Mario Levi’nin İstanbul’una Bir Bakış
Hafıza: Mario Levi’nin İstanbul’una Bir Bakış

KÜLTÜR - SANAT

Calendar 22 Kas, 2024

Songül Canerik’in 16 Kasım’da Galeri Beylikdüzü’nde açılan ilk kişisel sergisi “Hafıza”, Mario Levi’nin “İstanbul Bir Masaldı” adlı romanındaki karakterlerden ilham alıyor. 

Geçmiş ve bugünü buluşturan sergi, günümüz edebiyatının en üretken isimlerinden Mario Levi’nin bir Yahudi ailesinin 1920-1980 yılları arasında İstanbul’da yaşadıklarını kaleme aldığı...

Songül Canerik’in 16 Kasım’da Galeri Beylikdüzü’nde açılan ilk kişisel sergisi “Hafıza”, Mario Levi’nin “İstanbul Bir Masaldı” adlı romanındaki karakterlerden ilham alıyor. 

Geçmiş ve bugünü buluşturan sergi, günümüz edebiyatının en üretken isimlerinden Mario Levi’nin bir Yahudi ailesinin 1920-1980 yılları arasında İstanbul’da yaşadıklarını kaleme aldığı “İstanbul Bir Masaldı” adlı romanından ilham alıyor. Canerik resimlerinde bugünün perspektifinden canlanan anıları  bireysel hikayelerle buluşturarak, kolektif hafıza oluşturuyor. Sergiye ilham olan “İstanbul Bir Masaldı”ya dönersek; kitabın asıl kahramanını barındırdığı ve yok ettiği “umutlar”la İstanbul olarak ele alabiliyoruz. Göçlerle birlikte başka bir ülkeyi, daha da önemlisi kendi ülkesini arama çabasındaki insanların öyküsü. Tam da bu sebeple, “Hafıza” sergisindeki resimlerde bu karakterler, kimi zaman bir kapı komşusu, kimi zaman kalabalık bir yerde göz göz geldiğimiz bir yabancı, kimi zaman da bakışlarıyla unutulmuş hatıraların kapılarını aralayan sessiz bir tanıdık olarak beliriyor.

Post image Samantha Harvey: 2024 Booker Prize'ın Kazananı
Samantha Harvey: 2024 Booker Prize'ın Kazananı

KİTAP & EDEBİYAT

Calendar 15 Kas, 2024

2024 Booker Prize’ın kazananı Orbital adlı romanıyla Samantha Harvey oldu. Harvey’nin uzaydaki astronotların bir gününü anlattığı Orbital aynı zamanda ödülü kazanan en kısa ikinci kitap olarak listeleniyor.

Roman, altı astronot ve kozmonotun 24 saat içinde, sessiz mavi gezegenleri üzerinden kıtaları ve mevsimleri geçerek, dağ zirvelerini ve okyanus dalgalarını gözlemleyerek 16 gün doğumu...

2024 Booker Prize’ın kazananı Orbital adlı romanıyla Samantha Harvey oldu. Harvey’nin uzaydaki astronotların bir gününü anlattığı Orbital aynı zamanda ödülü kazanan en kısa ikinci kitap olarak listeleniyor.

Roman, altı astronot ve kozmonotun 24 saat içinde, sessiz mavi gezegenleri üzerinden kıtaları ve mevsimleri geçerek, dağ zirvelerini ve okyanus dalgalarını gözlemleyerek 16 gün doğumu ve 16 gün batımı izlemeleri konu ediniyor. Ödülü beşinci eseriyle alan Samantha Harvey’nin yazımı, insan varoluşunu derinlemesine keşfetmesi, etkileyici bir dil kullanımı ve hikâyelerin yoğun olduğu bir dünyada eserlerini öne çıkaran yapısal bir yaratıcılık ile dikkat çekiyor. Orbitalin karakterleri, yalnızca dış dünyadaki zorluklarla değil, şüpheler, hayaller ve varoluşsal sorgulamalarla dolu içsel evrenleriyle de mücadele ederken, Harvey’nin felsefeyi anlatılarının dokusuna ustalıkla işleme konusundaki becerisini vurguluyor. Hem şiirsel hem de kesin bir anlatıma sahip oluşuyla eleştirmenler ve okuyucuların takdirini kazanan Harvey, Orbital ile okuyucuları varoluş, bellek ve insan zihnine dair derin soruları irdeleyen bir yolculuğa çıkarıyor.

preloader Lütfen bekleyin...
theMagger Banner
preloader
loading
icon icon icon icon icon
warning

Adblock'unuzu Kapatmaya Ne Dersiniz?

theMagger, sponsorluk ve reklamlarla gelişen bir platform.

AdBlock'unuzu kapatarak beraber büyüdüğümüz markaların yaratıcı reklamlarını görebilir; siz de bizlere dolaylı olarak katkıda bulunabilirsiniz.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement