Haberler
theMagger News: Trendler
BAKIM & GÜZELLİK
Eski geleneklerden koparak, daha akışkan ve ifadeci bir yaklaşımı teşvik eden yeni bir hikaye anlatan #SoftMasculinity kavramı endüstriler genelinde de yeni bir yaklaşımı teşvik ediyor.
Erkek bakımının yükselişte olduğunu muhtemelen fark etmişsinizdir. Tüm kategorilerdeki markalar, eski ‘maço klişelerinden’ uzaklaşarak kapsayıcı bir modern erkekliğe yanıt vermeye çalışıyor. Bu da...
Eski geleneklerden koparak, daha akışkan ve ifadeci bir yaklaşımı teşvik eden yeni bir hikaye anlatan #SoftMasculinity kavramı endüstriler genelinde de yeni bir yaklaşımı teşvik ediyor.
Erkek bakımının yükselişte olduğunu muhtemelen fark etmişsinizdir. Tüm kategorilerdeki markalar, eski ‘maço klişelerinden’ uzaklaşarak kapsayıcı bir modern erkekliğe yanıt vermeye çalışıyor. Bu da güzellik, wellness ve moda gibi daha önce ‘yasak bölgeler’ olarak görülen kategorilerde erkeklere ulaşmak için markalara fırsatlar sunuyor. Erkekler, temizleyici ve sakal bakımı gibi giriş seviyesi ürünlerden, kapatıcı, oje ve ‘kendini iyi hisset’ güzellik ürünlerine kadar çeşitlilik gösteren ürünlere yöneliyor. Moda haftalarındaysa, rahatlık ve cinsiyet kapsayıcılığı ihtiyacına cevap veren yeni bir erkek giyim çağı ortaya çıkıyor. Kitle pazarı perakendecileri bu değişimlere karşı nispeten temkinli bir yaklaşım sergilerken, aksesuarlar genelinde manzara değişiyor. Takılar, bandanalar vb. parçalar özellikle festival modası kapsamında erkek giyiminin bir parçası haline geliyor.
Erkeklerin rahatlamasına ve kendileriyle bağlantı kurmasına yardımcı olan, aynı zamanda cilt sağlığını iyileştiren işlevsel ritüeller ise esprili bir ifadeyle ‘bro bodycare’ başlığı altında karşımıza çıkıyor. The Benchmarking Company tarafından yapılan bir ankete göre, ABD’li erkeklerin %44’ü beş yıl öncesine göre daha fazla vücut bakımı ürünü satın alıyor ve %77’si son altı ay içinde bir vücut bakımı ürünü satın almış durumda.
BAKIM & GÜZELLİK
Estetik cerrahi öncesi yapay zeka programları ile sonucun canlandırılması, sanal makyaj denemeleri, kaş biçimlendirme için fikir veren app’ler ve daha fazlası… AI’ın tasarım dünyasındaki hakimiyeti yazına, gastronomiye ve daha pek çok alana taşınırken sırada elbette cilt bakımı var.
Çeşitli cilt bakım markaları, tüketicilerin ihtiyaçlarını analiz eden ve doğru ürünleri...
Estetik cerrahi öncesi yapay zeka programları ile sonucun canlandırılması, sanal makyaj denemeleri, kaş biçimlendirme için fikir veren app’ler ve daha fazlası… AI’ın tasarım dünyasındaki hakimiyeti yazına, gastronomiye ve daha pek çok alana taşınırken sırada elbette cilt bakımı var.
Çeşitli cilt bakım markaları, tüketicilerin ihtiyaçlarını analiz eden ve doğru ürünleri öneren yapay zeka programlarını pazarlama programlarına dahil etmek üzere çalışıyor. Örneğin; RoC Skincare ve Revieve, tüketicilerin ihtiyaçları için doğru ürünleri belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla yapay zekanın gücünden yararlanan RoC AI Skin Insight platformu için bir ortaklık yaptığını yakın zamanda duyurdu. Bu araç, alışveriş yapanların kişiselleştirilmiş ürün önerilerinin tadını çıkarmak için sanal bir danışmanla buluşturuyor. Böylece de markanın alışveriş yapanların ihtiyaçlarına daha yakından uyum sağlamasına ve tüketicilerin belirli ilgi alanlarına yönelik cilt bakımı çözümlerini kullanarak etkileyici avantajlardan yararlanmasına yardımcı olmayı hedefliyor.
BAKIM & GÜZELLİK
Dove, 2004 yılında hayata geçirdiği Gerçek Güzellik kampanyasının 20’nci yılında, kadınların ve genç kızların güzelliği nasıl deneyimlediklerini incelediği global bir rapor yayınladı. Dove Güzellik Algısı Raporu Türkiye verilerine göre; her 5 kadından 1’i, ideal güzellik tanımına ulaşabilmek için hayatının 5 yılından vazgeçebileceğini belirtiyor. Araştırmada güzelliğin gerçek dışı temsili...
Dove, 2004 yılında hayata geçirdiği Gerçek Güzellik kampanyasının 20’nci yılında, kadınların ve genç kızların güzelliği nasıl deneyimlediklerini incelediği global bir rapor yayınladı. Dove Güzellik Algısı Raporu Türkiye verilerine göre; her 5 kadından 1’i, ideal güzellik tanımına ulaşabilmek için hayatının 5 yılından vazgeçebileceğini belirtiyor. Araştırmada güzelliğin gerçek dışı temsili konusunda yeni bir gündem maddesi olarak yapay zekaya dikkat çeken marka, #GüzellikGerçekKalsın kampanyasıyla yapay zekanın nasıl bir güzellik tanımı öğrenmesini istediğimizi sorguluyor.
Gerçek güzelliğin temsiliyeti karşısında bugün, en büyük gündemlerden biri Yapay Zeka. Uzmanlar, 2025 yılında online içeriklerin yüzde 90’ının yapay zeka tarafından üretileceğini öngörüyor*. Öyle ki sadece geçen sene metinleri görsele dönüştüren algoritmalarla 15 milyar görsel üretildiği kaydedildi. Ancak yapay zeka, görsel imajların üretilmesi konusunda bir yaratıcılık ve çeşitlilik fırsatı sunsa da gerçekçi olmayan ideal güzellik kalıplarını yeniden üretmeye ve kadının temsiliyeti konusunda var olan yetersizliği sürdürmeye devam ediyor. Bugün 10 kadın ve genç kızdan 8’i, online ortamlarda kendilerini olumsuz etkileyen gerçek dışı güzellik ölçütlerini temsil eden içeriklere maruz kaldıklarını söylüyor. Her 3 kadından 1’i, gerçek olmadığını ya da yapay zeka tarafından üretildiğini bilse bile online ortamlarda gördüğü kadın görselleri nedeniyle dış görünüşünü değiştirme baskısı hissediyor. Tam da bu nedenle Dove, cesur bir adım daha atıyor ve reklamlarında, kadınların fotoğraflarını üretmek ya da değiştirmek üzere asla yapay zeka kullanmayacağını taahhüt ediyor.
Dayatılmış güzellik kalıplarının, özellikle gençlerin kendilerini ifade ediş biçimlerini deforme ettiğini, cesaretlerini kırdığını ve hatta ciddi boyutlarda sosyal anksiyete yaşattığını söyleyen Birce Akalay, “yapay zekaya gerçek ve çeşitli güzellik tanımlarının öğretilmesi gerektiğine inanıyorum” diyerek Dove’un #GüzellikGerçekKalsın kampanyasına destek veriyor.
BAKIM & GÜZELLİK
“Men’s grooming is booming.” Erkek bakım trendlerinde yaşanan yükseliş, bu zamana dek “her şey için tek ürün” mantığı ile yetişen kuşaklar için şaşırtıcı olsa da 2028’de 115 milyar dolara ulaşmasının bekleniyor olması ilginin geçici olmadığını kanıtlıyor. Sosyal medyanın yaygınlığı ve bir erkek olarak öz bakımı dolayısıyla kendini ifade etmeyi benimsemenin sorun olmadığı fikrini sürdüren yeni...
“Men’s grooming is booming.” Erkek bakım trendlerinde yaşanan yükseliş, bu zamana dek “her şey için tek ürün” mantığı ile yetişen kuşaklar için şaşırtıcı olsa da 2028’de 115 milyar dolara ulaşmasının bekleniyor olması ilginin geçici olmadığını kanıtlıyor. Sosyal medyanın yaygınlığı ve bir erkek olarak öz bakımı dolayısıyla kendini ifade etmeyi benimsemenin sorun olmadığı fikrini sürdüren yeni anlayışla birlikte büyüme katlanarak devam ediyor.
Ryan Gosling, Jason Mamoa, Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds gibi güncel isimlerin önderliğinde öne çıkan bakım trendleri arasında; günlük SPF kullanımının yaygınlaşması, herkes için tek ürün anlayışının yerine cildin ihtiyaçlarına yönelik olarak niacinamide, hiyalüronik asit gibi içeriklerin tercih edilmesi, temiz ve doğaya duyarlı erkek bakım markalarının sayılarının artması yer alıyor. Trend analizi kuruluşu Mintel’in verilerine göreyse; son üç yılda erkek cilt bakım ürünleri lansmanlarında %14,7, erkeklere yönelik saç bakımınsa %12,3 artış olduğu görülüyor.
BAKIM & GÜZELLİK
Türkiye’de yaşayan insanlar olarak stresli olduğumuzda artan sivilceleri özellikle sınav yıllarından tanıyoruz. Cilt bakımı dünyasının yeni yeni kullanmaya başladığı ‘psychodermatology’ terimiyse varlığından emin olduğumuz bu denklemi bilimsel olarak da açıklamaya başlıyor.
‘Psychodermatology’, özetle, sivilce, rosacea ve egzama gibi zihin ve cilt hastalıkları arasındaki...
Türkiye’de yaşayan insanlar olarak stresli olduğumuzda artan sivilceleri özellikle sınav yıllarından tanıyoruz. Cilt bakımı dünyasının yeni yeni kullanmaya başladığı ‘psychodermatology’ terimiyse varlığından emin olduğumuz bu denklemi bilimsel olarak da açıklamaya başlıyor.
‘Psychodermatology’, özetle, sivilce, rosacea ve egzama gibi zihin ve cilt hastalıkları arasındaki bağlantıyı inceliyor; bunların hepsinin güveni azalttığı ve zihinsel sağlığı olumsuz yönde etkilediği öne sürüyor. Örneğin; cilt ve zihinsel sağlığın el ele gittiğine inanan Dermatolog Dr. Anjali Mahto, Self London adlı kliniğinde, devam eden cilt tedavileri boyunca hastalara destek vermeye hazır olan klinik psikolog Dr. Eleanor Chatburn ile birlikte çalışıyor. Hastalara kişisel olarak mutlu oldukları bir cilde sahip olma konusunda daha kapsamlı ve hedefe yönelik bir yaklaşım sunan ikili, “psikodermatolojinin” kapsamlı dermatolojik bakımın ayrılmaz bir parçası haline geleceğine inanıyor. Dr. Mahto, cildimiz ile zihnimiz arasındaki bağlantıyı benimsemenin sadece gelecek yıl için dikkat edilmesi gereken bir trend değil, aynı zamanda daha kişiselleştirilmiş ve en önemlisi etkili tedaviye doğru olumlu bir adım olduğu görüşünde.