fbpx
theMagger Banner
theMagger: Keşfedin ve Paylaşın. Nasıl mı?
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Haberler

Post image
"Deinfluencing" ve Ruh Sağlığı: Tanı İçin Doğru Yer Sosyal Medya Değildir

PSİKOLOJİ

Calendar 16 Şub, 2024

Ruh sağlığına dair farkındalığın arttığı 2010’ların başından bu yana, konunun sosyal medyada da kendine yer bulduğunu görüyoruz. Öyle ki Reels akışımızda, TikTok sayfamızda anksiyete, depresyon, ADHD, OCD gibi konularda içeriklere artık çok daha sık rastlıyoruz. Bununla birlikte kaynak ve bilgi teyidi alışkanlığımız halen bu içerikleri doğru değerlendirecek seviyede değil.

Keşfet’inize “ADHD semptomları”, “Bu alışkanlıklardan 5 tanesini gösteriyorsanız depresyonda olabilirsiniz”, “OCD’nin belirtileri” gibi içerikler mutlaka düşmüştür. Bu içeriklerin çoğu ruh sağlığına dair resmi eğitimi olmayan kimseler tarafından hazırlanıyor ve kaynak referansları verilmeden paylaşılıyor. Bu durum da yanlış bilgilerin yayılmasına ve kişilerin kendilerine tanı koymalarına yol açıyor. İşte tam da bu yüzden içerik üreticilerinin belirli trend ürünlerin neden satın almaya değmediğini göstermek için platformlarını kullanmalarını ifade eden “deinfluencing” kavramı bu kez karşımıza ruh sağlığına dair içerikler için çıkıyor. Yani bu tanıları koymakta yetkili uzmanlar (psikiyatristler) ve bu tanıları resmi olarak almış kişiler, neden bu rahatsızlıklara sahip olabileceğinizi değil, bu rahatsızlıklara neden sahip olmayabileceğinizi anlatıyor. Böylelikle bu tanımların, özenilecek birer farklılık değil, uzmanlar eşliğinde tanımlanması gereken problemler olduğuna vurgu yapıyor.

‘Self-diagnose’ yani kişinin kendine tanı koymasının önüne geçilmesi önem taşıyor çünkü bu alışkanlığın artmasıyla birlikte iki temel problem karşımıza çıkıyor. İlki günlük dil kullanımının değişmesi. Örneğin; bir kişi sadece düzenli olduğu için “Kusura bakmayın OCD’liyim” diyerek tıbbi bir tanıyı sıradan bir kelime gibi kullanabiliyor. İkincisi ve en önemli problemse; bu tanılara ilişkin şikayetlerini dile getiren ve gerçekten yardıma ihtiyaç duyan insanların yaygın kullanım nedeniyle ciddiye alınmıyor olması.

preloader
Post image Bkm Mutfak: Şef İhsan Can Öztürk’ün Menüsüyle Filmsel Lezzetler
Bkm Mutfak: Şef İhsan Can Öztürk’ün Menüsüyle Filmsel Lezzetler

MEKAN & RESTORAN

Calendar 19 Mar, 2024

Global gastronomi için yükselen komedi kulüp&restoran deneyiminin Türkiye öncülerinden birinin 2012 gibi erken bir yılda başladığı hiç dikkatinizi çekmiş miydi? Bkm Mutfak Çarşı, Bkm Mutfak Uniq’in restoran ve komedi kulübü konseptinin en yenisi Bkm Mutfak Kadıköy, Kadıköy’ün tarihi Kadife Sokak’ında açıldı. Yılmaz Erdoğan’ın önderliğinde hayata geçirilen BKM Mutfak konseptine eklenen yeni mekanda, şef...

Global gastronomi için yükselen komedi kulüp&restoran deneyiminin Türkiye öncülerinden birinin 2012 gibi erken bir yılda başladığı hiç dikkatinizi çekmiş miydi? Bkm Mutfak Çarşı, Bkm Mutfak Uniq’in restoran ve komedi kulübü konseptinin en yenisi Bkm Mutfak Kadıköy, Kadıköy’ün tarihi Kadife Sokak’ında açıldı. Yılmaz Erdoğan’ın önderliğinde hayata geçirilen BKM Mutfak konseptine eklenen yeni mekanda, şef İhsan Can Öztürk’ün imza attığı zengin menüde yer alan tüm reçeteler de tahmin edilebileceği gibi isimlerini Yılmaz Erdoğan’ın da bir parçası olduğu ünlü filmlerden alıyor. Menüde bulunan dünya lezzetleri Vizontele”, “Ekşi Elmalar”, “Organize İşler”, “Mükremin”, “Ateşböceği” ve “İnci Taneleri” gibi isimlerle karşımıza çıkıyor.

preloader Lütfen bekleyin...
theMagger Banner
preloader
loading
icon icon icon icon icon
warning

Adblock'unuzu Kapatmaya Ne Dersiniz?

theMagger, sponsorluk ve reklamlarla gelişen bir platform.

AdBlock'unuzu kapatarak beraber büyüdüğümüz markaların yaratıcı reklamlarını görebilir; siz de bizlere dolaylı olarak katkıda bulunabilirsiniz.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement